Якщо виникають проблеми, які не можна розв’язати на регіональному рівні, він публічно звертається до центральних органів влади.

Так було з фінансування державних шахт, коли для продажу вугілля почали знову створювати фірми-прокладки. А тепер у фокусі особливої уваги львівської влади опинилася Державна архітектурно-будівельна інспекція. Незважаючи на реформування цієї структури, ДАБІ досі залишається монополістом у будівельній сфері, бо контролює видачу дозвільних документів.

«Навіть залишаючись у процесі ліквідації, ДАБІ далі видає дозволи на початок будівництва і сертифікати готовності споруджених будівель. Як це впливає на поточний стан справ?» — запитує Максим Козицький і наводить конкретні факти.

Історія перша. Митарства міжнародної компанії «Контінентал Фармер Груп», яка займається агровиробництвом у п’яти областях Західної України. Торік у бюджет Львівщини вона сплатила 96 мільйонів гривень податків. Інвестувала в медицину, освіту, культуру та спорт понад 8 мільйонів гривень. Планує збудувати склад для зберігання картоплі на 14 тисяч тонн у Самбірському районі. Компанія створила 2300 робочих місць, з них 400 — у Львівській області. Середня зарплата — 23,5 тисячі гривень. Утретє ДАБІ не дає агрохолдингу дозволу на будівництво картоплесховища через якусь невідповідність у заповнених документах.

Історія друга. Митарства АТ «Кохавинська паперова фабрика». Компанія хоче запустити в 2022 році новий завод вартістю 27 мільйонів євро. Виготовлятимуть туалетний папір, рушники та серветки з імпортної целюлози. Один із найбільших виробників в регіоні ніяк не може отримати в ДАБІ дозволу на будівництво виробничо-складського приміщення у Стрийському районі.

Історія третя. Митарства компанії «Централ Плейнс Груп Україна». Торік вона сплатила податки з доходів фізичних осіб на суму 1,5 мільйона гривень. З минулого року не може запустити в експлуатацію збудоване картоплесховище.

«Схоже на те, що створюються штучні перешкоди, які впливають на можливість прозоро та законно вести бізнес. Як голова ЛОДА, я занепокоєний ситуацією з ДАБІ, оскільки такий стан справ не сприяє інвестиційному клімату в нашій області. Публічно звертаюся до керівництва Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Кабміну, щоб розібралися у проблемі, що склалася», — констатує голова облдержадміністрації Максим Козицький.

Ще донедавна схожі проблеми розв’язували кулуарно. Керівник регіону писав листи до Києва, а через місяць приходила відповідь. Усе нишком-тишком, у кабінетах.

Нинішні публічні звернення дієві. По-перше, мешканці більш поінформовані і не залишаються осторонь. По-друге, чиновники зі столиці тепер реагуватимуть швидше і не надсилатимуть відписок, знаючи, що на їхню реакцію очікують сотні тисяч небайдужих мешканців Львівщини. Зрештою, публічність зробила владу ближчою до народу.

Львів.

Фото з відкритих джерел.