На цьому наголосив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, відкривши другий день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Малий і середній бізнес та держава».

«Зробити Україну найкращою країною для розвитку підприємництва та інновацій — це одне з ключових завдань як Офісу Президента, так і уряду. Наше бачення базується на тому, що українські підприємства мають доступ до капіталу та знань, працюють у передбачуваному регуляторному середовищі й мають можливості для створення та розвитку легального бізнесу на території України та виходу на інші ринки», — сказав він, зауваживши, що амбітною метою є зміна іміджу в очах підприємців — від перепон до партнерства.

Окремо урядовець відзначив роль місцевого самоврядування та громад, які відіграватимуть ключову роль у досягненні поставлених завдань і мають стати дружніми та зрозумілими партнерами для бізнесу, інвестуючи в розвиток інфраструктури та програм заохочення підприємницької ініціативи.

«Мінекономіки також готове стати таким партнером та вже підготувало відповідні методики. Громади важливі, бо підприємці фактично покривають усю територію країни і потребують доступу до нормальної допоміжної інфраструктури, до нових знань, які можуть забезпечуватись на рівні громад», — зазначив Ігор Петрашко.

Водночас він повідомив, що незабаром буде створено Офіс з питань малого та середнього бізнесу, відповідний процес уже розпочато: «На даний момент в Україні діє майже 10 різних організацій, які допомагають у тому чи іншому форматі малому бізнесу. А Офіс дасть можливість координувати та спрямовувати зусилля, які держава хоче і може надати підприємництву».

Пандемія коронавірусної хвороби та глобальна економічна криза, спричинена нею, стали величезним викликом для всіх, наголосив урядовець. Але водночас і можливістю, додав він, адже було започатковано багато ініціатив, пришвидшено кроки щодо дерегуляції та стосовно впровадження більших елементів захисту бізнесу. Тож уряд дивиться на 2021 рік оптимістично щодо розвитку економіки та підприємництва і прогнозує 4,6 відсотка зростання щороку.

У свою чергу перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко під час дискусійної панелі «Можливості для бізнесу в Україні», наголосив, що в парламенті економічні закони приймаються достатньо швидко, зокрема, й тому, що вони гарно пропрацьовані в комітетах та з урядом. Але, зауважив народний депутат, не всі хочуть так працювати: «Щойно в порядку денному нашими зусиллями з’явився закон, який розблоковує велику приватизацію, одразу процес роботи Верховної Ради було заблоковано іншим законо-проектом № 2194 стосовно землі».

«Більшість у парламенті зацікавлена в тому, щоб закони, спрямовані на покращення наших позицій у рейтингах (а це означає спрощення регулювання, збільшення доступу до ресурсів, у тому числі кредитних, розблокування ринків, приватизацію, встановлення прозорих правил, як в гральному бізнесі, або стимулювання малого бізнесу тощо), ухвалювались швидко. Але відбувається бій, який перетворюється на затяжну війну між старим та новим і щодо погляду на економіку також... Ми за те, щоб відкривати економіку, країну для інвесторів, для того, щоб був обмін. Але і в суспільстві, і в парламенті є сили, які проти цього», — сказав він.

Водночас, за словами виконавчої директорки Європейської Бізнес Асоціації Анни Дерев’янко, якщо раніше інвестори вважали топ проблемою в нашій країні корупцію, то нині корінь зла вони вбачають у неефективній судовій гілці влади. «Саме вона толерує виникнення корупції в нашій країні. Навіть пандемія не ввійшла в топ три ключових проблем ведення бізнесу», — зауважила А. Дерев’янко, додавши що некомфортна система оподаткування, яка важко адмініструється, також спричиняє нерівні умови для ведення бізнесу. «Зрештою, слабкі правоохоронні та судові органи не можуть простежити за тим, щоб усі були в рівних умовах. Усе це створює істотний прошарок тіньової економіки, негативної як для державного бюджету, так і для прозорого бізнесу», — констатувала вона.