Фахівці проекту досліджуватимуть спроможність громад щодо залучення інвестицій. Також вони отримають технічну допомогу для підготовки власних проектів розвитку та програм.

В обласній державній адміністрації відбулась онлайн-нарада за участі представників проекту, громад, департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА. Нині для участі в проекті відібрано десять громад області.

Перша заступниця голови ОДА Олена Бойко наголосила: «Процес децентралізації триває давно, але досі перед громадами стоїть низка важливих питань. Одне з ключових — визначення власних пріоритетних напрямів розвитку. Тож допомога фахівців проекту «Супровід урядових реформ в Україні» є дуже актуальною. Вона дасть можливість громадам конкурувати за державний ресурс. Хочу підкреслити: саме формування інвестиційних проектів для різних джерел фінансування та розвиток місцевих громад є необхідною умовою успішного розвитку області та зростання її інвестиційної привабливості».

Спершу, як пояснив керівник проекту Юрій Третяк, буде проведено дослідження потреб та потенціалів громад-учасниць, згодом визначено концепції розвитку функціональних типів територій, відповідно до їх переліку в Державній стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки (прикордонні та природоохоронні території, сільські території у несприятливих умовах та інші). Також громади отримають технічну допомогу щодо залучення приватних інвестицій та реалізації власних проектів. Експерти допомагатимуть виявляти інвестиційні потреби ОТГ, готувати проекти та втілювати їх.

Чернігів.