Справжнім ударом по іміджу очільника РФ стала відповідь Джо Байдена на запитання журналіста: чи вважає він Путіна вбивцею? Президент США відповів: «Так». Політологи та журналісти одразу звернули увагу, що таке однозначне звинувачення стосовно глави Росії чи навіть Радянського Союзу ніколи не лунало з вуст президента США. Росія викликала свого посла в Сполучених Штатах для консультації.

Після висловлювань Джо Байдена російський ринок акцій та рубль різко впали. Як випливає з даних Московської біржі, курс долара зріс на 1,13 рубля, а курс євро — на 1,33 рубля.

За день до того, як прозвучали звинувачення Байдена, американська розвідка опублікувала доповідь про те, що Росія та Іран намагалися вплинути на результат президентських виборів 2020 року. Державний департамент пообіцяв, що вже наступного тижня США можуть запровадити нові санкції, пов’язані з втручанням у президентські вибори.

Окрім того, 17 березня Міністерство торгівлі США оголосило про нові обмеження в торгівлі з Росією через отруєння Олексія Навального та Скрипалів. Санкції стосуються експорту та реекспорту в Росію обладнання, технологій та програмного забезпечення, пов’язаних з національною безпекою. «Використавши проти дисидентів нелегальні нервово-паралітичні засоби як усередині, так і за межами країни, російський уряд діяв, грубо порушуючи свої зобов’язання, передбачені Конвенцією про хімічну зброю, і безпосередньо піддав смертному ризику своїх громадян та громадян інших країн. Міністерство торгівлі прагне запобігти доступу Росії до чутливих технологій США, які можуть бути спрямовані на її шкідливу діяльність з хімічною зброєю», — йдеться у поясненні міністерства.

Нові торгові обмеження почали діяти відучора.

Тим часом у середу речниця Білого дому Джен Псакі заявила на брифінгу, що нова адміністрація «застосовуватиме інший підхід до Росії, ніж попередня». «Росіяни будуть відповідати за свої дії. Ми будемо прямолінійні, і ми будемо прямо діяти в тих сферах, де є питання, що викликають у нас стурбованість», — сказала вона.