На знімку: президенти України та Литви Володимир Зеленський і Ґітанас Науседа під час церемонії зустрічі біля Маріїнського палацу в Києві.

В Україні з офіційним візитом перебуває Президент Литви Ґітанас Науседа. Очікується, що сьогодні він виступить у Верховній Раді. А вчора відбулися переговори з Президентом України Володимиром Зеленським, також під головуванням лідерів двох держав пройшло засідання Ради Президентів. За результатами цих перемовин було підписано низку двосторонніх документів у сферах енергетики, інфраструктури, молодіжної та соціальної політики, культури.

А вчора відбулися переговори з Президентом України Володимиром Зеленським, також під головуванням лідерів двох держав пройшло засідання Ради Президентів. За результатами цих перемовин було підписано низку двосторонніх документів у сферах енергетики, інфраструктури, молодіжної та соціальної політики, культури.

Литва є одним із наших найважливіших зарубіжних партнерів. Ця держава послідовно й безкомпромісно підтримує суверенітет, територіальну цілісність України та санкції проти Росії.

До слова, таку позицію учора під час прес-конференції повторив Ґітанас Науседа: «Я проголошую тверду підтримку територіальної цілісності України. Про це йдеться у спільній декларації, яку ми підписали з Президентом України».

Володимир Зеленський у своїй заяві нагадав, що справжній друг пізнається у біді. «2014 року, коли в Україну прийшла біда, ми чітко побачили, хто є другом. Хто готовий стати на бік правди. Україна завжди пам’ятатиме підтримку Литви», — запевнив глава Української держави.

Водночас В. Зеленський нагадав, що нині ситуація у безпековій сфері на сході нашої держави складна. «Ми відзначили зростання кількості провокацій та спроб зірвати перемир’я на Донбасі; відсутність прогресу в реалізації Мінських угод з боку РФ. Це доводить необхідність більш рішучої реакції з боку міжнародної спільноти на цю поведінку. Ми вдячні за політику Литви стосовно міжнародних санкцій проти Росії, які мають зберігатися до повного виконання нею Мінських домовленостей», — наголосив Президент України.

Окремо лідери двох держав обговорили питання деокупації Криму та майбутній саміт «Кримської платформи», запланований на 23 серпня.

«Переконаний, що всі демократичні держави мають об’єднатися для захисту прав наших громадян та кримчан. Але, навіть вирішивши питання півострова і відновивши територіальну цілісність України, світ не може бути певним, що більше жодна країна не постраждає від окупації. Тому ще одна важлива мета цієї платформи — це пошук і розробка механізмів, які дозволять дієво і швидко протидіяти окупації будь-яких територій на планеті. Я вдячний Литві за практичну та активну участь у «Кримській платформі», — зазначив Володимир Зеленський.

Ґітанас Науседа підтвердив, що позиція його країни в цьому питанні теж лишається незмінною: Крим — це Україна. «Литва не визнає анексії Криму і відкрито декларує це як злочин в європейських інституціях та ООН. Ми підтримуємо створення «Кримської платформи», — наголосив литовський лідер.

Президенти двох країн також нагадали, що цього року в грудні відзначатиметься 30-річчя з часу відновлення дипломатичних відносин. До цієї дати відбудеться чимало заходів, покликаних нагадати, що Україна та Литва мають спільну історію і довгий час були однією державою. Зокрема, планується відновити могилу князя Костянтина Острозького в Києво-Печерській лаврі, яка була знищена 1941 року.

Фото прес-служби Президента України.