Ілля Забарний, Олександр Караваєв і Кіліан Мбаппе.

Група А. Португалія — Азербайджан. 1:0. Сербія — Ірландія. 3:2.

Група D. Фінляндія — Боснія і Герцеговина. 2:2.

Франція — Україна. 1:1. Голи: Грізманн, 19, Сидорчук, 57.

Франція: Льоріс, Павар, Варан, Кімпембе, Ернандес, Коман (Дембеле, 63), Канте, Рабьо, Мбаппе (Марсьяль, 77), Грізманн, Жиру (Погба, 63). Тренер — Дідьє Дешам.

Україна: Бущан, Караваєв, Кривцов, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Шапаренко (Зубков, 86), Малиновський, Сидорчук (Коваленко, 79), Зінченко, Яремчук (Мораес, 72). Тренер — Андрій Шевченко.

Рефері — Тобіас Штілер (Німеччина).

Сен-Дені. «Стад де Франс». Без глядачів. 13 градусів.

Група E. Естонія — Чехія. 2:6. Бельгія — Вельс. 3:1.

Група G. Гібралтар — Норвегія. 0:3. Латвія — Чорногорія. 1:2. Туреччина — Нідерланди. 4:2.

Група H. Мальта — РФ. 1:3. Кіпр — Словаччина. 0:0. Словенія — Хорватія. 1:0.

***

Ситуація нагадує початок відбірного циклу на Євро-2020, коли наша команда зіграла з чинним чемпіоном континенту Португалією на її полі (0:0). А в підсумку виграла групу і вийшла до фінального турніру напряму. Це добра прикмета.

І тепер «жовто-сині» не програли в гостях уже чемпіонові світу. Хоча той відкрив рахунок. Але досяг цього через прикру помилку бокового арбітра, котрий чомусь не побачив явного офсайду в оборонця Павара. Тоді Грізманн скористався відскоком. І віддамо йому належне — завдав форвард розкішного удару в дальній верхній кут. От де потрібна була система VAR. Але загалом суддівська бригада відпрацювала якісно.

Господарі грали класно і переконливо. Зрозуміло, що вони сподівалися перемогою в домашньому матчі почати відбірний цикл. До кінця тайму вони мали ще кілька моментів, щоб збільшити рахунок. Але гості виявили характер, діяли напрочуд організовано, дисципліновано і грамотно, особливо в обороні. Цьому неабияк сприяли надійні (майже безпомилкові) дії Бущана.

За найменшої нагоди наші контратакували флангами, на яких активністю відзначалися Миколенко і Караваєв. Досить успішно грали українці і в центрі поля, де помітним був Шапаренко. Микола грав спокійно і врівноважено. Недарма вболівальники назвали його найкращим гравцем зустрічі. За що він отримав спеціальний приз від спонсорів.

Варто сказати і про впевнені й корисні дії півоборонців Зінченка (дебютував у ролі капітана) та Малиновського. Втім, усі наші футболісти, котрі взяли участь у поєдинку, — великі молодці.

Ще треба відзначити успішні намагання українських футболістів позбавити суперника простору. Французи більше не забили. А наша команда після перерви зрівняла рахунок. Активний Караваєв здорово зіграв на випередження проти Мбаппе на правому фланзі, зробив передачу в центр на лінію карного майданчика. Звідти Сидорчук пробив, а м’яч рикошетом від Кімпембе закотився у ворота — 1:1!

Завершальну частину зустрічі французи багато атакували, але безуспішно.

Андрій Шевченко:

— Було дуже важко грати проти такої хорошої команди — у Франції багато талановитих, технічних футболістів. Хлопці просто молодці. Обсяг роботи, підстраховка, тиск на суперника — вважаю, що нам це вдалося.

По-іншому діяти проти таких команд, як Франція, нам дуже важко. Можливо, ми показали не такий уже красивий футбол. Але він був компактний і лаконічний. Вважаю, ми провели хороший матч.

Було б ідеально, якби ми виграли. Мали багато хороших продовжень, але трохи не догравали. Десь розгубились, особливо в перші 25—30 хвилин. Ми грали вперше за такою схемою. Давно її готували, але було лише одне тренування для втілення в життя. Віддаю належне за цю нічию хлопцям. Вони справді уважно слухали, підготувалися якісно.

***

Наступний матч збірна України зіграє вже в неділю, 28 березня, у Києві на НСК «Олімпійський». Наш суперник — команда Фінляндії. Початок зустрічі о 21:45.

Фото uefa.com