Оновлення будівлі й обладнання тут не бачили з моменту будівництва в 1977 році. Несправна вентиляція, відсутність централізованого гарячого водопостачання, кисневої системи (як виняток — відділення інтенсивної терапії), нерозділені потоки пацієнтів з різними інфекційними захворюваннями в приймально-діагностичному відділенні — з цим довгі роки функціонувала лікарня. Нарешті ситуацію вдалося змінити.

На кошти Європейського інвестиційного банку на умовах співфінансування з місцевого бюджету (загальна сума — 49,7 мільйона гривень) протягом одного року провели масштабну реконструкцію установи. Значне сприяння в залученні інвестицій надав Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Штефан Кайль. Та й взагалі цей проект можна вважати прикладом ефективної співпраці місцевої влади з міжнародними партнерами.

«Європа і, зокрема, Німеччина всіляко підтримують Україну на шляху до євроінтеграції. Дуже радий, що Європейський інвестиційний банк, в якому Німеччина відіграє одну з найбільших ролей, підтримав цей проект. І ви всі знаєте, що Німеччина підтримує Україну політично, фінансово, економічно на її шляху до Європи, також у багатьох-багатьох проектах. І я б хотів відзначити також, що саме зараз, у пандемію, це дуже важливо», — розповів Штефан Кайль під час відкриття лікарні.

У медичному закладі утеплили дах, фасад і цоколь, відремонтували ґанки, мережі водопостачання, опалення та вентиляції. Також обладнали пожежну сигналізацію з оповіщенням. Закупили нові апарати ШВЛ, пересувний цифровий рентген-апарат, інфузійні насоси, дефібрилятори, електрокардіографи, вакуумні аспіратори. Крім того, провели нову кисневу мережу, розраховану на 129 точок подачі кисню. Для оперативної доставки хворих з підозрою на 
COVID-19 швидка допомога району отримала два нові авто.

Оновлена лікарня розрахована на сто ліжок, має приймально-діагностичне відділення з ліжками для надання невідкладної допомоги. Її обладнання відповідає нормам чинного законодавства, враховано всі інжинірингові умови, дотримано вимог інфекційного контролю та інфекційної безпеки пацієнтів і медичного персоналу.

«Сьогодні наша команда презентувала після масштабної реконструкції інфекційну лікарню — капітально відремонтований та обладнаний за останніми стандартами медичний заклад. В умовах пандемії це найважливіший об’єкт. Адже інфекційна лікарня є опорним ковідним госпіталем для жителів не тільки Мелітополя, а й усього укрупненого Мелітопольського району. Сьогодні ця медустанова може стати в один ряд з кращими аналогічними лікувальними закладами України. І це лише частина великої роботи зі створення потужного центру госпітального округу всього Мелітопольського субрегіону, послугами якого зможуть користуватися приблизно 300 тисяч жителів», — підкреслив народний депутат України Сергій Мінько.

Цифра

У середньому за рік тут отримують медичну допомогу до 4,5 тисячі осіб. Минулоріч лікувалися 2836 пацієнтів, з яких 706 з COVID-19 (зокрема 14 дітей). Це базовий заклад для надання медичної допомоги пацієнтам з особливо небезпечними хворобами, включно з COVID-19, для 290 тисяч жителів Мелітополя та прилеглих районів.

Запорізька область.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.