На передньому плані Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Президент Національної академії правових наук України Олександр Петришин, голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Фото з офіційної сторінки Руслана СТЕФАНЧУКА.

На початку згаданого форуму він виголосив привітання його учасникам від Президента України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Перший заступник глави парламенту обговорив із членами академії найбільш нагальні питання законотворчості, участі науковців у процесі реформування вітчизняної правової системи та законодавства.

«Національна академія правових наук є флагманом розвитку правової науки в Україні, ініціатором здійснення теоретичних і прикладних досліджень у галузі держави та права, — наголосив Руслан Стефанчук. — Сподіваюся, що здобутки академії й надалі сприятимуть інноваційному розвитку Української держави та суспільства, забезпеченню законності та правопорядку, вдосконаленню правової освіти в Україні».

На загальних зборах було підбито підсумки діяльності наукової установи за минулий рік, який, за словами президента Національної академії правових наук України Олександра Петришина (на знімку), став одним із найскладніших у її роботі. «Ми вимушені були пристосовуватися до нової реальності, починаючи від пересування та спілкування й закінчуючи змінами у правових відносинах і наукових дослідженнях, — зазначив керівник установи. — Зокрема, тепер широко застосовуємо в роботі академії та її наукових інститутів різні онлайн-режими і месенджери, освоюємо нові цифрові технології».

Попри організаційні та інші складнощі, зумовлені карантинними обмеженнями, представники академії продовжували системну роботу. Минулого року вони виконували фундаментальні наукові дослідження за 35 темами, з яких 12 — завершено. Тривала їхня плідна співпраця з Верховною Радою та її комітетами, Офісом Президента й іншими центральними органами державної влади. Вона полягала передовсім у наданні наукових висновків за найбільш актуальною проблематикою законотворчості та забезпеченні фахового підґрунтя для прийняття управлінських рішень. Не менш важливими були й дослідження на замовлення регіонів.

Науково-дослідні інститути академії у 2020 році взяли участь у розробці 44 проектів законів та інших нормативно-правових актів. А загалом академіки та члени-кореспонденти академії стали учасниками такої роботи над понад трьомастами законопроектів і нормативно-правових актів. До того ж провідні науковці установи на постійній основі беруть участь у діяльності майже трьох десятків робочих груп із розробки відповідних законів і актів. Усе те засвідчує високий творчий потенціал знаних науковців-правників. І водночас стимулює їх поглиблювати свої дослідження, дбати про підготовку молодих кадрів, налагоджувати й розвивати міжнародне співробітництво тощо.

Учасники загальних зборів внесли зміни до статуту академії та затвердили стратегію її розвитку на 2021—2025 роки. Президентом Національної академії правових наук України вони знову обрали Олександра Петришина.

У роботі загальних зборів академії взяли участь голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов та його заступник Євген Греков.

Полтава.

Фото: adm-pl gov.ua