Людей відлякнув не тільки ризик підхопити коронавірус на виборчій дільниці. 4 квітня в столиці та інших містах на північному заході країни і в гірських районах увесь день ішов дощ із мокрим снігом. Загальна виборча активність ледь перевищила 40%. На деякі дільниці, де голосували жителі кількох сіл, з'явилося не більше десяти найсвідоміших громадян.

Ще ввечері з екзіт-полів, проведених різними агентствами, стало зрозуміло, що більшість болгар знову висловила довіру правоцентристській партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ). Правляча до цього партія прем'єр-міністра Бойко Борисова одержала майже 25,7% виборців. Найбільшою сенсацією стало те, що нова сила "Є такий народ", створена популярним телеведучим Славі Трифоновим, яка вийшла на політичну арену країни торік, випередила Болгарську соціалістичну партію (БСП). Вона зайняла друге місце й в екзіт-полах, а також за даними ЦВК, яка після обробки 42% повідомила, що за партію "Є такий народ" проголосували 19% громадян, а за БСП -- 14,88%. До нового скликання парламенту на ранок понеділка проходять партія "Демократична Болгарія" (10,97%), протурецька партія "Рух за права й свободи" (8,71%) і громадянська платформа "Болгарія встань. Мафія геть!" (5,08%); решта політичних об'єднань, які брали участь у виборах, 4-відсотковий поріг не долали. 

Учора також стало зрозуміло, що жодній із сил, які пройшли до парламенту, не вдасться створити навіть потрійну коаліцію, а тим більше одноосібно сформувати уряд. 

Пізно ввечері в неділю екс-прем'єр і лідер партії ГЄРБ Бойко Борисов прокоментував попередні результати виборів, підкресливши, що його партія вп'яте перемогла на парламентських виборах і ніхто краще за неї не впорається із фінансовою кризою та пандемією, що тривають. За його словами, ГЄРБ має величезний кадровий і адміністративний потенціал, досвід і знання, які необхідні для керування країною, а іншим політичним формаціям ще треба багато чого навчитися. І запропонував об'єднати зусилля всіх партій, які пройшли в парламент, для створення експертного уряду. "Замість того, щоб розмірковувати про те, хто більш великий, пропоную подумати про консолідацію на найближчі вісім місяців року. Чув, що ті, хто отримав 4--5 відсотків, хочуть створити коаліцію -- щось на кшталт "Анти-Борисов". Вітаю, робіть! Мої милі опоненти, я добре знаю вас усіх! Радійте тому, що ви пройшли до парламенту. Я ж пропоную всім мир, а не сварки. Нам необхідно зібрати експертів і зібрати їх в уряді хоча б до грудня, щоб спільними й максимальними зусиллями вийти з пандемії. Оберімо кращий варіант із того, що можемо зробити. Без стабільної політичної обстановки в нас нічого не вийде", -- запропонував Бойко Борисов.

Лідер партії «Є такий народ» Славі Трифонов замість коментаря написав у соціальних мережах, що самоізолювався, бо в нього з'явилися симптоми COVID-19. А його найближчі соратники по партії заявили, що не вступатимуть у коаліцію ні з ГЄРБ, ні з БСП. Лідери БСП заявили, що не  коментуватимуть попередні результати виборів, поки не дочекаються остаточних, а при цьому вестимуть свій паралельний підрахунок. Лідер "Руху за права й свободи» Мустафа Карадайи вважає: "Болгарські виборці проголосували за зміни. Ми теж робили ставку на зміни». Але дав зрозуміти, що у безвихідній політичній ситуації, що складається, готовий розглядати всі варіанти. А співголова «Демократичної Болгарії» Христо Іванов, який займав посаду міністра правосуддя, заявив: якщо всі виконають свої передвиборні обіцянки й не підуть на коаліцію з партією ГЄРБ, то Бойко Борисов буде відсторонений від влади. 

Зараз усі політичні оглядачі погоджуються з думкою, що країна може зайти в управлінський глухий кут. І зважують, який варіант керування Болгарією раціональніший -- з досвідом і кадровим потенціалом ГЄРБ чи з голим ентузіазмом новачків у політиці.