Зокрема, йдеться про сільські амбулаторії.

Так, за даними ОДА, медзаклади зводять уже кілька років, але із сімнадцяти повністю завершили тільки одне. У деяких амбулаторіях роботи вже фінішували, однак їх досі не оплатили. Середній рівень готовності за всіма об’єктами становить приблизно 80 відсотків.

Відповідальність за ситуацію традиційно намагаються покласти на місцеві громади, жадаючи від них співфінансування. «Поки що свій внесок зробили лише чотири території. Тому питання до інших громад: «Чи потрібні вам амбулаторії? Невже у ваших селах немає потреби в якісній медицині?», — звернувся до керівників громад заступник голови ОДА Едуард Брутман. Чиновники зазначають, що не раз пропонували ОТГ взяти фінансову участь у будівництві. Кілька місцевих рад відгукнулися одразу, але в деяких територіях це питання ще не вирішено.

«Держава не може зробити за вас усю роботу. Громадам необхідно взяти на себе частину зобов’язань і виконати їх. На сесіях місцевих рад депутати повинні відсторонитися від політичних мотивів й ухвалити рішення, щоб жителі сільських територій отримали доступ до якісної медицини», — зазначив голова ОДА Олександр Старух.

Можливо, якщо на місцях відгукнуться на ці заклики й почнуть традиційно рятувати ситуацію «справами рук самих потопельників», то не тільки в селян якісь медпослуги з’являться. Головне — у влади знову будуть приводи для успішних реляцій з виконання «Великого будівництва». Так, гляди, і крісла хитатися перестануть.

Запорізька область.