Про це він заявив учора в Брюсселі на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. «Росія повинна припинити військове нарощування в та навколо України, припинити провокації та негайно зменшити напруження», — заявив генсек Альянсу. 

За його словами, НАТО продовжує закликати Росію припинити підтримку бойовиків на сході України і вивести свої війська з української території. Столтенберг окремо наголосив, що НАТО підтримує євроатлантичні прагнення України й підкреслив, що рішення про вступ до НАТО має приймати винятково Київ.

У НАТО вочевидь стурбовані стягуванням російських військ до українських кордонів. «За останні тижні Росія стягнула тисячі військ у бойовій готовності до українського кордону. Це найбільше накопичення російських військ з часу анексії Криму, яка відбулася в 2014 році», — зазначив Єнс Столтенберг.

Минулого тижня цю тему обговорювали під час позачергового засідання Північноатлантичної ради, а вчора відбулося позачергове засідання Комісії Україна — НАТО. Українську делегацію очолював глава МЗС Дмитро Кулеба.

Після переговорів із генсеком НАТО він відзначив, що на тлі останньої ескалації Росії «не можна виключити нічого», і закликав Альянс використати всі інструменти, щоб уникнути загострення конфлікту. Міністр підкреслив, що Україна не хоче війни. «Ми не плануємо жодного наступу чи ескалації. Київ відданий дипломатичним заходам», — підкреслив Д. Кулеба. Водночас він відзначив, що «цього разу Росія не зможе застати нас зненацька».

Аби підкреслити незвичність учорашнього засідання, варто відзначити, що воно було скликане в рамках статті 15 Хартії про особливе партнерство України та НАТО. Ця стаття передбачає можливість застосування кризового консультативного механізму для проведення спільних консультацій нашої держави з Альянсом у випадку, коли Україна вбачає пряму загрозу своїй територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці. Востаннє ця стаття активувалася у 2018 році, після нападу Росії на українські військові кораблі у Чорному морі поблизу Керченської протоки.

На момент верстки номера засідання Комісії  Україна — НАТО тривало.

Водночас у Брюсселі перебував державний секретар США Ентоні Блінкен. Російська загроза стала однією з ключових тем його візиту.