Спершу їх проводжають в армію в рідних селах, селищах і містах. Добрі напуття там висловлюють призовникам зазвичай керівники громад. Майбутнім захисникам України вручають також подарунки на дорогу. А безпосередньо у військові частини та навчальні центри новобранці, як і раніше, вирушають зі збірного пункту обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, тобто колишнього облвійськкомату.

Раніше, до пандемії коронавірусу, просто на його плацу з цієї нагоди влаштовували велелюдні урочистості. З військовим оркестром, виступами артистів і численними гостями — родичами, друзями, знайомими хлопців, учасниками бойових дій, представниками влади, священнослужителями, журналістами. Через наростання хвилі підступної хвороби доступ сторонніх осіб на територію збірного пункту довелося обмежити. Адже зараз головне — зберегти здоров’я всіх.

Однак відсутність оркестру та інших атрибутів святкового велелюддя не применшує значущість цієї події в житті кожного новобранця. Просто тепер їхнє перше знайомство зі службою в армії на збірному пункті відбувається у суто діловій обстановці. Попри те, що призовники заздалегідь пройшли медичну комісію й здали тест на коронавірус, тут у них іще раз міряють температуру, нагадують про необхідність дотримання правил карантину, консультують з організаційних питань тощо.

Водночас головною частиною цієї своєрідної прелюдії до армійських буднів стає бесіда новобранця з представником військової частини, в якій доведеться служити. Таке обопільне знайомство допомагає фаховим військовим уважніше вивчити моральні та ділові якості молодого поповнення, а їхнім співбесідникам дізнатися про реальні умови та особливості проходження служби в конкретному підрозділі Збройних Сил України, Національної гвардії чи Прикордонної служби. Саме після таких зустрічей і бесід новобранці вирушають у навчальні центри, де опановуватимуть базові навички військової справи.

До них із обласного збірного пункту в Полтаві протягом кількох останніх днів поїхала вже майже сотня земляків. А загалом під час нинішнього весняного призову на строкову службу в стрій захисників України стануть майже півтисячі мешканців Полтавщини. Попри те, що військовослужбовців-строковиків не направляють у зону бойових дій, сьогоднішні призовники добре розуміють, що їхня навченість і підготовленість до гідної відсічі ворогу слугуватиме надійним щитом нашої держави і засторогою для терористів і загарбників. А після перемоги над останніми та визволення окупованих територій усіх оборонців рідної землі неодмінно зустрічатимуть із оркестрами...

Полтава.

На знімку: перші кроки до армійських буднів призовники з Полтавщини роблять на обласному збірному пункті.

Фото зі сторінки обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки у Фейсбуці.