Цей комплекс для лікування хворих на COVID-19 надає можливість видобувати значні обсяги очищеного кисню безпосередньо з повітря та подавати його під необхідним тиском у мережу до госпітальних ліжок. Таке обладнання дає лікарні автономію у разі перебоїв з поставками медичного кисню в балонах.

Станція виробництва США вартістю понад 4 млн 300 тис. грн придбана за кошти державної субвенції. Весь процес монтажу установки від завезення обладнання до пуску тривав майже місяць. Продуктивність станції — 120 л/хв. Цього вистачає для кисневої підтримки 25 пацієнтів. Станція також працюватиме і у звичайному режимі — тобто для проведення операцій іншим хворим.

До речі, таке обладнання нині закінчують встановлювати і в міській лікарні № 2.

«Був період, коли ми хвилювалися, бо кисню лишалося на кілька днів, — розповів журналістам при огляді станції міський голова Владислав Атрошенко. — А тепер можемо генерувати його самі, а не закуповувати у когось».

За кошти державної медичної субвенції також придбано ПЛР-лабораторію, де вже проводять перші дослідження. Виробником її є США, вартість — 3 млн 750 тис. грн.

Чернігів.