Далека від нас Мавританія, що на півночі Африки, купила у вінничан найбільше молока та вершків. Вінницький мед смакує не тільки японцям. На плодах і консервованих горіхах підприємці краю заробили 1,2 мільйона доларів, ще понад 800 тисяч американських доларів виручили за експортовану малину. Йдеться про експорт у січні-лютому нинішнього року.

Незважаючи на скорочення експорту у зв’язку з карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусу, зарубіжні партнери не припиняють замовляти товари харчової промисловості та аграрну продукцію.

Найбільше — до Китаю

Майже 27 тисяч тонн соняшникової олії з вінницькою маркою продали за кордон за перші два місяці 2021-го на загальну суму понад 26 мільйонів доларів. Найбільшим споживачем є Китай — до цієї країни відправили 12,3 тисячі тонн названої продукції. Крім китайців, значні обсяги олії придбали торговельні партнери з Іспанії, Нідерландів, Німеччини, Індії, Японії, Туреччини, Великої Британії та Північної Ірландії, Польщі.

Вінницьке підприємство виробляє також олію із сої. Найбільше її закупили німці та поляки. Олію зі свиріпи, ріпаку та гірчиці переважно придбали поляки.

Єгипет купує багато пшениці

Крім олії, іноземні споживачі купували зернові культури. На них припадає майже 27 відсотків експорту. За поставки зерна протягом січня-лютого виручили майже 30 млн доларів. Єгипет придбав майже сім тисяч тонн пшениці. Це найбільше порівняно з іншими зарубіжними споживачами.

Розширили географію країн, до яких відправляють зерно кукурудзи. Найбільше його експортовано до Іспанії, Китаю, Британії та Північної Ірландії, Іраку, Португалії. Вінницьке борошно з пшениці або суміші пшениці й жита купували Палестина, Ізраїль, Молдова, Сомалі.

На горіхах і плодах заробили мільйон доларів

Молоко та молочні продукти, яйця, мед, яблука, горіхи, малина, соки, варення, джеми — це не повний перелік продукції, яку експортувала область у зазначений період.

Виробники молока та молочної продукції вийшли на ринок далекої Мавританії. Ліванці та сусіди з Молдови також облюбували вінницьке молоко, а ще — вершки (без додавання цукру). Згущені вершки з цукром смакують споживачам з Алжиру, Ізраїлю, Лівану, Малайзії, Польщі. Навіть молочну сироватку купують. Її відправили до Індії, ОАЕ, Бангладеш.

За експортовані плоди та горіхи (консервовані) вінничани виручили 1,2 млн дол. На вісімсот тисяч доларів продали малини.

Вінницький мед полюбили японці, вони закупили велику партію. А також у низці інших країн, до яких відправили солодку продукцію.

Цукор теж входить у перелік експортованих товарів. Солодких кристалів продали на півмільйона доларів.

Один мільйон декалітрів спирту етилового, виробленого на заводах області, знайшов своїх зарубіжних споживачів. За названу продукцію виручили 7,5 млн дол. Ще 1,6 млн дол. заробили на експорті вінницької горілки.

До речі, 2020 року Вінниччина експортувала свою продукцію до 121 країни. Не справдилися прогнози тих, хто стверджував, що не зможемо «пробитися» на світові ринки. Починаючи з 2013-го, з кожним наступним роком регіон розширює ринки збуту в інших країнах. Тим часом торговельні зв’язки з Росією зведено до мінімуму.

Довідково

Наведені цифри повідомляє головне управління статистики у Вінницькій області. На сайті управління можна також знайти інформацію про динаміку експорту з регіону. До 2020 року йшлося про постійне збільшення продажів вінницьких товарів на зарубіжних ринках. Два перші місяця цього року фіксують зниження експорту.

Вінницька область.