Поновлення діалогу відбудеться в Брюсселі. Про це на спільній прес-конференції із президентом Сербії Александром Вучичем повідомив високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Александр Вучич, який перебував із дводенним візитом у столиці Бельгії, підтвердив готовність до перемовин. Але наголосив, що важливо чітко визначити хоча б першочергові вимоги протилежної сторони, які постійно змінюються і доповнюються.

Він зазначив, що Сербія не висуває жодних нових умов і лише закликає виконати все, що було раніше погоджено й підписано. «Європейська інтеграція Сербії і все, що з нею пов’язано, для нас дуже важливі. У нас найдобріші наміри, тому я вірю, що нас зустрінуть із широко відчиненими дверима в ЄС. Думаю, що 11 травня ми зможемо поговорити про важливу тему, насамперед про збереження миру й стабільності, а потім про компромісні рішення для встановлення довгострокового миру на Балканах», — висловив свої сподівання президент Сербії.

Вучич додав, що делегацію його країни очікують важкі переговори. За його словами, косовська сторона нещодавно «вкинула» в інформаційний простір новий неофіційний документ, нібито підготовлений Німеччиною і Францією, у якому викладено алгоритм вирішення спору між Приштиною і Белградом. У ньому все завершується вимогою до Сербії визнати незалежність Косово. «Ми уважно проаналізуємо цей документ. Зізнаюся, він занепокоїв мене значно більше, ніж усі попередні. Видно, що його готували люди, добре обізнані із суттю проблеми. Але та його частина, котра стосується визнання самопроголошеної незалежності Косово, для нас зовсім неприйнятна», — попередив Александр Вучич.

У свою чергу прем’єр-міністр Косово Альбін Курті в телефонній розмові з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем запевнив, що Приштина готова до «добре підготовленого» діалогу з Сербією. Але від самого початку вимагатиме від Белграда прояснення долі 1640 зниклих безвісти косоварів.