Тепер — партії «Є такий народ», котра посіла друге місце на парламентських виборах 4 квітня.

Лідер цієї нової партії, яка об’єднала шоуменів, сценаристів та інших представників селебріті, Славі Трифонов напередодні заявив, що «Є такий народ» висуває на посаду прем’єр-міністра екс-чемпіонку світу із шахів Антоанету Стефанову. Їй партія доручила отримати важливий документ і одразу ж повернути його главі державі.

Болгари до останнього сподівалися, що цього не станеться, і друга за кількістю депутатів у парламенті партія все-таки приступить до формування уряду, щоб у країні не виникла політична криза. Але все пішло за озвученим раніше сценарію.

Отримавши мандат від президента, Антоанета Стефанова поінформувала його й усю країну: «Ми від партії «Є такий народ» ясно заявили, що не збираємося вступати до коаліції з іншими партіями. Створення безпринципної коаліції для нас ненормально. Тому, пане президент, ми повертаємо мандат на формування уряду».

Глава держави був готовий до цього, але все-таки на камери сказав: «В умовах сьогоднішньої кризи Болгарія потребує постійного й ефективного уряду. Тому на кожний мандат люди дивляться з особливою надією… Але я розумію і ваші мотиви, бо стійкий і ефективний уряд не може бути створений на основі безпринципних угод і не може бути відповідальністю лише однієї партії».

В коментарях, що пролунали після цього, пересічні громадяни вимагали від президента й депутатів припинити шоу із врученням-здачею мандата.

В. о. прем’єр-міністра Бойко Борисов публічно назвав лідера партії «Є такий народ» політичним боягузом, який побоявся взяти на себе відповідальність за роботу уряду, який він міг створити, бо має підтримку 165 депутатів із 240. Він ще раз нагадав, що на проведення нових виборів з бюджету країни прийде витрачати додатково майже 100 мільйонів левів (50 мільйонів євро).

«Ви все літо вимагали, щоб наш уряд пішов у відставку. А зараз нам уже не треба йти? Зараз країна вже повинна мати новий уряд, і ви повинні робити те, що обіцяли людям. Але ви безрезультатно мотаєтеся майже цілий місяць. Навіщо було брехати людям? Це — просто шахраї», — обурився Бойко Борисов. Він також розкритикував парламент, який не зміг зібратися для роботи. «Багато розумних і красивих не ходять на роботу до парламенту. Декому не хочеться рано прокидатися, бо їм подобається пізно лягати спати. Виходить, нехай працюють інші, щоб було кого критикувати», — додав Бойко Борисов.

Болгарські оглядачі зазначають, що доля правди в словах Борисова, відставки якого так довго добивалася опозиція, є.

Тепер президент повинен оперативно вирішити, якій із чотирьох решти партій, що пройшли до парламенту, дати останню можливість сформувати уряд. Якщо й третя спроба буде невдала (а всі політичні розклади в парламенті передвіщають це), то Радеву доведеться призначити службовий уряд, розпустити Народні збори й призначити нові вибори.