Він є серйозним опонентом лідера соціалістів і прем'єр-міністра Еді Рама. І дотепер не дозволяв йому одноосібно керувати країною, накладаючи вето на рішення уряду й парламенту, які піддавалися критиці з боку опозиції.

ЗМІ повідомили, що підписи під документом про імпічмент президента поставили й 47 депутатів. Документ уже було зареєстровано в парламенті й невдовзі розгляд цього питання включать до порядку денного законодавчого органу.

Політичні опоненти Іліра Мета заявили, що президент порушив конституцію, беручи участь у передвиборній кампанії на боці опозиції. На думку соціалістів, Ілір Мета підтримував усі акції Соціалістичного руху за інтеграцію, засновником якого він був, а після обрання на посаду президента передав кермо влади в цій партії своїй дружині - Моніці Крімаді. Президентові пригадали навіть те, що він звільнив з-під арешту дружину, яка разом з іншими активістами Соціалістичного руху за інтеграцію була затримана під час протесту проти знесення владою однієї зі значних пам'яток столиці - Національного театру. І хоча це сталося майже рік тому, Іліру Мета дотепер дорікають за те, що він розкрив парасольку над порушниками громадського порядку, і натякають, що «сімейний підряд» у політиці заважає виконувати йому функції президента.

Сам Ілір Мета із завидною холоднокровністю стежить за, як він вважає, марними спробами опонентів усунути його від посади. Він заявив, що навіть не думає про свою відставку з поста президента до 24 липня 2022 року, коли закінчується термін його повноважень. Він нагадав албанцям, що обраний на цю посаду двома третинами депутатів (із 140) і може бути звільнений такою само кількістю голосів. У нинішньому складі парламенту Соціалістична партія, очолювана Рама, має лише 74 голоси, яких недостатньо для ухвалення такого важливого для країни рішення.