Про це домовлено вчора під час зустрічі в Братиславі міністрів закордонних справ України та Угорщини Дмитра Кулеби і Петера Сійярто (на знімку).

Підсумовуючи переговори, Дмитро Кулеба зазначив, що сторони вирішили продовжити діалог з питань освіти і меншин на основі дотримання українського законодавства. «Ми також домовилися укласти угоду про взаємне визнання сертифікатів вакцинації, аби наші громадяни могли подорожувати безпечно», — написав глава українського зовнішньополітичного відомства у Твіттері.

Відносини між Києвом та Будапештом затьмарені багатьма проблемами. Угорщина відверто блокує євроатлантичну інтеграцію України через, на думку її можновладців, утиски прав угорської національної меншини на Закарпатті. Зокрема, претензії висуваються до закону про освіту, який регламентує навчання державною мовою. Київ закидає Будапешту втручання у внутрішні справи нашої країни, як, наприклад, заклики від угорських урядовців у день наших місцевих виборів віддати свій голос за певну політичну силу. Незважаючи на серію переговорів, ситуація поки не зрушила з мертвої точки.

Також Дмитро Кулеба провів двосторонню зустріч зі своїм словацьким колегою Іваном Корчоком. Очільник українського МЗС наголосив на важливості відновлення повноцінного функціонування аеропорту «Ужгород» та запропонував найближчим часом провести п’яте засідання Українсько-словацької змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва.

Нагадаємо, 12-13 травня Дмитро Кулеба перебував з робочим візитом у Словаччині, де вперше взяв участь у засіданні глав дипломатії Центральноєвропейської п’ятірки: Австрії, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії.

Фото зі сторінки в Твіттері Дмитра КУЛЕБИ.