На думку експертів відомства, це дасть змогу заощадити бюджетні кошти, що йдуть на друк, і за рахунок цього підвищити зарплати вчителям. До того ж освіта йтиме в ногу з технічним прогресом.

Однак ця новація спричинила гнів не тільки серед батьків, а й учителів. На їхню думку, використання електронних підручників негативно позначиться на психофізичному здоров'ї дітей, їхньому емоційному стані й матиме негативні соціальні наслідки. Підлітки й так уже потрапили в залежність від Інтернету, де «риються» кожної вільної хвилини. Багато хто навіть і не читає художню літературу, не вважає за потрібне вчити правопис. А навіщо гаяти час на зубріння правил, якщо комп'ютер вкаже на граматичні помилки?

Батьки нагадали владі, що ще не всі діти мають вдома комп'ютери, ноутбуки чи планшети. А це ускладнить їхнє навчання, збільшить кількість неграмотних, яких і так багато в ромському середовищі. Понад 70 тисяч батьків, котрі об'єдналися в соціальних мережах, оголосили про те, що в суботу, 16 травня, проведуть у Скоп'є та інших великих містах масові акції протесту проти цього нововведення. І якщо їхні вимоги не буде почуто, то вони наполягатимуть на проведенні всенародного референдуму з приводу заміни друкованих підручників на електронні. З попереднім обговоренням усіх «за» і «проти» за участі викладачів, дитячих лікарів, психологів, соціологів та інших фахівців.