Вона присвячена Вацлаву Гавелу — останньому президенту Чехословаччини та опісля — довголітньому очільнику Республіки Чехія. Для всього світу його ім’я — символ боротьби за правду, солідарність, свободу та незалежність.

Цьогоріч Вацлаву Гавелу виповнилось би 85 років, та минає 10-річчя від його смерті. Видатний політик і громадський діяч, він і для нашої країни є цікавою особистістю. На урочистому відкритті виставки генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек відзначив роль Вацлава Гавела для нашого народу. Акцентував насамперед на його дисидентській діяльності під час Празької весни в Чехословаччині 1968 року, коли повстання патріотів придушили радянськими танками. На той час Вацлав Гавел як драматург та критик комуністичного режиму потрапив у поле зору влади, й після жорстокого придушення реформ був покараний забороною на публікацію. А під час Оксамитової революції 1989 року став одним із засновників антикомуністичного руху «Громадянський форум» та президентом Чехословаччини. Республіка Чехія за керівництва Гавела вийшла із Варшавського договору, стала членом НАТО і ЄС.

На виставці можна простежити життєвий шлях Вацлава Гавела. Тут фотоілюстрації із політичних процесів, особистих зустрічей з політиками. Наведено знакові вислови на різні суспільні події, зокрема й щодо подій в Україні. І на посаді президента, й опісля як громадський діяч Вацлав Гавел підтримував демократичні зміни в нашій державі, за що був нагороджений орденом Ярослава Мудрого.

Міський голова Руслан Марцінків у своєму виступі провів аналогію із визвольною боротьбою українського народу за незалежність. Згадав Революцію на граніті 1991-го, польську «Солідарність», чехословацький «Громадянський форум». Невдовзі Україна відзначатиме 30-річчя відновлення державності, тож у цьому розрізі аналіз подій цих буремних часів украй важливий.

«У кожної нації є постаті, які творять історію, формують націю. Для Чехії це дисидент і драматург Вацлав Гавел, — зазначив Руслан Марцінків. — Важливо, що між нашими народами є співпраця, що нам вдається розвивати відносини. В Івано-Франківську діє Чеський центр культури. Адже маємо багато спільного».

Івано-Франківська область.