За даними прикордонної поліції Болгарії, за перші чотири місяці року патрулі багато разів припиняли незаконне перетинання державного кордону групами мігрантів з території Греції. Болгарські прикордонники повернули до сусідньої країни 2213 нелегальних мігрантів. Ще більше спроб проникнути на територію Болгарію здійснюють біженці з боку Туреччини. І це незважаючи на те, що майже на всій довжині кордону встановлено колючу огорожу. Як повідомило Болгарське національне радіо, прикордонники затримали під час спроби порушення кордону майже чотири тисячі осіб і повернули їх на територію Туреччини. 

Проте декому все-таки вдається за допомогою провідників дістатися Софії. У болгарській столиці навіть є район, який називають «малим Бейрутом». Тут розташована мечеть, куди й прямують по допомогу нелегали. А ті, хто її не отримує, добувають гроші на харчі крадіжками. Недарма вечірньої пори місцеві жителі обходять «малий Бейрут», з його парком, де вдень «тусуються» десятки  підозрілих осіб,  десятою дорогою. Час від часу поліція проводить рейди по хоспісах, де ночують нелегали, і відправляє затриманих до центрів для біженців. 

За неофіційним даними, що їх наводять ЗМІ, в країні мешкає до 1000 осіб, які одержали статус біженців і потрапили під дію міжнародного захисту. Більшість знайшли хай і не дуже високооплачувану, але все-таки роботу. Вони не вимагають від держави матеріальної допомоги, а чекають  свого шансу на одержання офіційного дозволу на перебування в країні й хочуть стати повноцінними членами болгарського суспільства. Але таких дуже й дуже мало.