Масштабний марафон зі збору коштів для відділення дитячої онкогематології Інституту невідкладної і відновної хірургії імені Гусака відбувся у суботу в Донецьку. Його учасники зібрали 20 170 гривень.

«Дякую всім, хто бере участь в акції, і закликаю допомогти маленьким пацієнтам», — дав старт марафону голова облдержадміністрації Андрій Шишацький.

Захід проводився в одному з торговельно-розважальних центрів у рамках акції «Встигнути допомогти» під егідою ОДА. Торік у такий же спосіб зібрали 84 264 гривні й придбали центрифугу для відділення дитячої онкогематології інституту. Нині необхідні інфузомати (апарати, за допомогою яких можна цілодобово вводити ліки в певному дозуванні), а також прилади для спостереження за життєво-важливими функціями хворих.

Завідувач відділення дитячої онкогематології ІНВХ імені Гусака Катерина Вільчевська розповіла: «Деяким пацієнтам потрібно вісім діб поспіль вводити препарати, контролюючи концентрацію. Інфузомати коштують близько 40 тисяч гривень. Така техніка у нас є, але буває, що дитині необхідно по два-три апарати, а відділення постійно переповнене».

Акція «Встигнути допомогти» включає проект «Майстерня Діда Мороза»: учні шкіл-інтернатів області виготовили новорічні іграшки, які передадуть у дитячі лікарні. Збирають також одяг, іграшки, книги, засоби гігієни для дітей із притулків і для сімей у критичних ситуаціях. «Книги, кольоровий папір, канцтовари — вже забула, що пакувала! — сміється голова громадської організації «З нами добрі серця» Ніна Павлюк із Маріуполя. — Діти зробили своїми руками іграшки, листівки».

У рамках «Встигнути допомогти» здали кров понад 80 чоловік, майже ліквідовано заборгованість відділення дитячої онкогематології перед станцією переливання.

Голова громадської ради при Донецькій ОДА Володимир Землянкин другий рік поспіль бере участь у марафоні як волонтер. Каже, що цього року акція масштабніша. Волонтерами стали багато чиновників і журналісти, у тому числі й «Голосу України». Попередні підсумки акції «Встигнути допомогти» підіб’ють 19 грудня.

Донеччани жертвують кошти для відділення дитячої онкогематології під час благодійного марафону.