Напередодні Дня Європи голова Івано-Франківської облради Олександр Сич та Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек обговорили напрямки співпраці з Мораво-Сілезьким та Карловарським краєм у галузях економіки, туризму, культури, сільського та лісового господарства. Участь у розмові взяв консул із питань культурної та економічної співпраці Владімір Кадлец.

На зустрічі Павел Пешек порушив питання реконструкції пам’ятника чеським воякам у селі Старий Мартинів Бурштинської територіальної громади, де є військовий цвинтар. На що Олександр Сич зауважив, що комунальне підприємство облради здійснює підготовчі роботи щодо ексгумації та належного перепоховання воїнів, котрі загинули в запеклих боях біля Дністра під час Першої світової війни.

Як повідомляв «Голос України», до 3 червня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї діє виставка «Гавел. Коротко». Тут можна ознайомитися із експонатами, що розповідають про Вацлава Гавела, 9-го президента Чехословаччини, та опісля — довголітнього очільника Республіки Чехія.

Нині пожвавлення зовнішньоекономічних зв’язків Прикарпаттю вкрай потрібне. Насамперед із Євросоюзом. За інформацією головного управління статистики в області, торік експорт продукції до країн ЄС становив 69,9 відсотка, імпорт — 86,7 відсотка від загального обсягу.

Торік Івано-Франківщина експортувала до країн Європи товарів на 528,1 млн доларів. Особливим попитом у країнах ЄС користувалися механічні та електричні машини, продукція  хімічної та пов’язаних із нею галузей промисловості, деревина й вироби з неї, мінеральні продукти, полімерні матеріали, пластмаси та вироби із них, продукти рослинного походження, текстильні матеріали й вироби.

Із країн Європи до області надійшло товарів на 555,9 млн доларів. У структурі імпорту з країн Європейського Союзу провідні позиції посіли механічні та електричні машини, полімерні матеріали тощо.