На знімку: під час святкування Дня Європи в Дніпрі.

«Ми — українці. Ми — європейці. Живемо у вільній і незалежній країні. Щодня розвиваємося, тому зможемо досягти вершин. А в майбутньому — стати членом Євросоюзу», — наголосила під час урочистої церемонії заступник голови ОДА Ольга Горб.

Учасники свята квітами вшанували Героїв, які обстоювали свободу й незалежність України, вклонилися подвигу загиблих Героїв Небесної Сотні й бійців АТО/ООС. А також подивилися документальний фільм про успіхи Дніпропетровщини на шляху до євроінтеграції.

У будівлі Університету імені Альфреда Нобеля урочисто відкрили меморіальну дошку на честь великого польського поета й драматурга Юліуша Словацького, який народився в Україні. У заході взяв участь аташе Генерального консульства Республіки Польща Артур Міськув. «Юліуш Словацький народився в Кременці. У його творах одним з головних образів була річка Дніпро, тому щасливий бути тут у славному місті Дніпрі, на вулиці Юліуша Словацького, яка розташована біля оспіваної ним ріки», — зазначив дипломат.

Для студентів цього дня було організовано пізнавальну гру «Discover the Europe» і лекцію-подорож країнами ЄС. «Знайти пам’ятники, присвячені українцям, зараз можна в багатьох містах Європи. Зокрема, Анні Ярославівні — у французькому Санлісі, Тарасу Шевченку — в литовському Вільнюсі, Івану Франку — у хорватському Липику. За легендою, саме українець Юрій Кульчицький навчив усю Європу пити каву, відкривши у Відні кав’ярню «Під блакитною пляшкою» і винайшовши рецепт кави по-віденськи», — розповіла заступник директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Валерія Лавренко.

«Україна не має іншого шляху розвитку, ніж європейський. Такі заходи важливі, щоб люди почувалися членами великої, потужної і цивілізованої родини», — підсумував голова громадської ради при ОДА Віктор Кучинський.

Фото з відкритих джерел.