У ньому взяли участь голова облдерж-адміністрації Анна Коваленко, керівництво обласної та міської рад, представники громадської організації «Кримська громада» та інших громадських об’єднань, духовенства, Українського інституту національної пам’яті, військовослужбовці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, учасники бойових дій у війні проти російського агресора.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу — депортації 1944 року та сучасного російського окупанта. Було урочисто піднято Державний прапор України та прапор кримськотатарського народу. Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру виконав гімн України та гімн кримськотатарського народу.

«Анексія Криму Російською Федерацією в березні 2014 року знову актуалізувала проблему боротьби кримських татар за свої права. Нині окупаційна адміністрація також намагається позбавити кримських татар Батьківщини, змусити забути свою мову, традиції та культуру. Чернігівщина, як і вся Україна, стала рідною домівкою для внутрішньо переміщених осіб з Криму. Ми поділяємо біль кримськотатарського народу і солідарні з ним. Віримо, що разом українці та кримські татари дадуть відсіч російському загарбнику і визволять окуповані землі», — зазначила у своєму виступі Анна Коваленко.

Літературно-музична інсталяція «Сен олмасанъ...» («Якщо би не було тебе...»), яку презентували актор і режисер Олександр Лаптій, саксофон — Нікіта Гірня, бас — Дмитро Теребун, познайомила чернігівців у такій мистецький спосіб із віршем Сейтумера Еміна, великого кримськотатарського поета. «Сен олмасанъ...» стала моральною опорою поколінь кримськотатарського народу.

Учасники зібрання ознайомилися з виставкою «15 викрадених життів» про кримчан-патріотів, зниклих в окупованому Криму, про долю яких досі нічого не відомо. Презентацію експозиції організували громадські організації «Крим SOS» та «Кримська громада» на чолі зі Світланою Кузіною.

Фото із сайту Чернігівської ОДА.