Тут розмістилися різноманітні локації та фотозони проекту (на знімках).

Курси риболовлі, туризму, екології, кухарства тощо, які діють на базі хабу, дають змогу татусям із дітьми цікаво провести своє дозвілля. Також відвідувачі зможуть скористатися послугами сімейного психолога, юриста й сімейного лікаря. У 2021 році вже залучено фінансування на адвокацію та програмну діяльність хабу у сумі 420 тисяч гривень. Проект обіцяє стати сталим та довгостроковим.

«Простір відповідальних татусів започатковано для безперервної освіти чоловіків та їхніх дітей, — зазначив керівник проекту «Тато Хаб» Ярослав Бойко. — Ідея створення простору для поліпшення комунікації між батьком і дитиною виникла після реалізації проекту сплаву «Еко-тато може все». Ми побачили, що того часу, який татусі проводять зі своїми дітьми, недостатньо для порозуміння та підтримання гарних та рівних стосунків у сім’ях».

За словами Ярослава Бойка, необхідність підвищення комунікаційних навичок татусів з їхніми дітьми продиктована спостереженням: глави сімей подекуди занадто поринають у свої робочі справи на шкоду домашнім обов’язкам. Як наслідок — вони нерідко втрачають емоційний зв’язок зі своїми дітьми або дружиною, стають надмірно авторитарними із чітко вираженою маскулінністю та водночас невпевненими у справах, пов’язаних із домом та вихованням дитини.

Серед локацій простору «Тато Хаб» у Краматорську — «Тато-вітальня», призначена для неформального спілкування працівників і відвідувачів. Тут також є локація для проведення різноманітних заходів, роботи психолога з татусями, занять із туризму, риболовлі, зборів батьківської ради.

Упродовж 2020 року проект «Тато Хаб» набув міжнародного статусу. Вже створено мережу хабів у містах України та осередки у Грузії, Білорусі, Вірменії та Молдові.

Заступниця голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, яка взяла участь у відкритті «Простору відповідальних татусів «Тато Хаб», сказала:«Відкриття першого хабу в Донецькій області є дуже важливим. Це чудово, коли татусі проводять час із дітьми, коли вони бачать, як із ними цікаво та весело. Коли діти виростуть, то самі створять сім’ї на цій основі. Ми бачимо зі статистики, що саме країни, де якісно реалізовується гендерна політика, мають набагато вищий рівень життя. Ми побачили сьогодні, як татусі вміють зацікавити дітей та гарно й весело проводити з ними час. Закликаю татусів долучатися до цієї акції».

Нагадаємо, що «Простір відповідальних татусів «Тато Хаб» Краматорськ» створено в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Проект реалізують чотири агентства ООН: UNDP Ukraine/ПРООН в Україні, UN Women Ukraine, Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), за підтримки управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької ОДА та Краматорської міськради у співпраці з «Молодіжною радою» при Донецькій ОДА, «Молодіжною радою» при виконавчому комітеті Краматорської міськради.

Донецька область.

Фото прес-служби Донецької ОДА.