Щоправда, повертається на деякий час — в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності. Про це у Фейсбуці повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. «Я обіцяв сюрприз, і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже в незалежній державі — це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині», — написав він.

Дмитро Кулеба повідомив, що для того, аби українці побачили історичний документ, довелося провести складні переговори зі Швецією, де нині зберігається оригінал Конституції Пилипа Орлика. МЗС звернулося до Швеції з проханням надати оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710 р.) у позику для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

«Це були вкрай складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами», — зауважив очільник МЗС.

Дмитро Кулеба принагідно подякував Національному архіву Швеції Riksarkivet та особисто його директорці Карін Острем Іко за надану можливість представити українцям та численним іноземним гостям цю надзвичайно важливу для історії українського державотворення реліквію.

Окрім того, міністр висловив подяку своїй колезі, міністру закордонних справ Швеції Анн Лiнде за підтримку реалізації цього проекту.

«З українського боку цей історичний результат є спільним досягненням Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Швеції, міністра Олександра Ткаченка і Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного заповідника «Софія Київська»», — уточнив Дмитро Кулеба.

Окрім того, міністр повідомив, що Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом. Лінчопінгська міська бібліотека погодилася надати для тимчасового експонування в Україні гетьманську булаву, яка, за легендою, після гетьмана Івана Мазепи належала гетьману Пилипу Орлику.

Фото зі сторінки Дмитра Кулеби в Фейсбуці.