Про це під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» зазначив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, повідомляє АрміяInform.

Крім того, заплановано провести роботи з удосконалення конструкції та створення основного бойового танка, важкої бойової машини піхоти, легкої броньованої колісної машини вітчизняного та іноземного виробництва, перевести артилерію на калібр 155 мм, що відповідає єдиному стандарту НАТО. Також, за словами Сирського, заплановано прийняти на озброєння найсучасніші безпілотні авіаційні комплекси (БпАК) широкого спектра призначення та вражаючі боєприпаси широкого радіуса дії, що дасть змогу значно підвищити бойові спроможності.

Генерал-полковник поінформував, що тривають роботи й щодо переозброєння військових частин протиповітряної оборони сучасними зенітно-ракетними системами, які дають змогу ефективно боротися з БПЛА та ракетами противника. Крім того, заплановано забезпечити нарощування спроможностей підрозділів РЕБ.

Тим часом МОУ вже оголосило загальний відкритий конкурс з розроблення єдиного армійського позашляховика для всіх Збройних Сил України. Проведення такого відбору, який є традиційним у країнах НАТО, стане першим в історії українського війська. Але тактико-технічне завдання на «Сайгак» (таку назву цьому проекту дали у відомстві) ще очікує на затвердження, повідомляє Defense Express з посиланням на представників Міноборони України.

На початку 2021 року Міноборони України оголосило про дослідно-конструкторську роботу з розроблення армійського позашляховика, відповідно до реальних потреб війська. Простою мовою, українського «джипу» на заміну «уазику». Необхідність такого кроку в оборонному відомстві пояснюють цілком логічно: «Як відомо, більшість автопарку ЗС України у цьому сегменті становлять технічно і морально застарілі автомобілі УАЗ-469, УАЗ-3151 та їхні модифікації з граничними термінами експлуатації і витратою ресурсу понад 90 відсотків.

Крім того, випуск вищезазначених автомобілів здійснювався на підприємствах РФ. Тому для забезпечення мобільності військових формувань Збройних Сил України виникла необхідність кардинального оновлення парку військової автомобільної техніки зразками нового покоління з показниками ТТХ, що відповідають сучасним вимогам».

Підприємства-виробники визначаться за результатом порівняльних державних випробувань дослідних зразків виробу.

Нині відомо, що про участь у проекті заявили шість компаній. При цьому подати заявку могли лише українські підприємства. Що, втім, не означає, що згодом до цього проекту не долучаться і закордонні постачальники.