У північно-західній частині Чорного моря спільна корабельно-катерна тактична група військово-морських сил України та Королівства Великої Британії провела тренування в морі типу «PASSEX». Метою заходу було підтримання безпеки в Чорноморському регіоні, вдосконалення навченості та взаємосумісності екіпажів кораблів двох країн відповідно до стандартів Північноатлантичного альянсу. Окрім надводних бойових одиниць, до навчань залучався вертоліт Мі-14 морської авіаційної бригади національного флоту.

— Постійна участь сил українського флоту в тренуваннях типу «PASSEX» дає змогу вдосконалювати майстерність, морську виучку, обмінюватися досвідом та опановувати стандарти НАТО. Адже один із дієвих шляхів досягнення оперативної і технічної сумісності з флотами держав-членів Альянсу проходить саме через площину відпрацювання спільних дій з іноземними кораблями в морі, — зазначив командувач Військово-Морських сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Тренування типу
«PASSEX» — це досвід задля готовності разом стати на захист безпеки, стабільності та миру в Чорноморському регіоні.

Крім того, на переході морем особовим складом було відпрацьовано корабельні навчання з передачі вантажів у повітряний і траверзний спосіб, ведення розвідки, висвітлення ситуації на морі в районах інтенсивного цивільного судноплавства та проведено пошуково-рятувальну операцію.

Комунікація між екіпажами корабельно-катерної групи здійснювалася винятково англійською мовою відповідно до міжнародної системи сигналів MTP.

Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото служби зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Пряма мова

— Збройні Сили України вже не перший рік навчаються за стандартами НАТО — це повсякденна діяльність наших військ під час навчань, де працюють тисячі стандартів країн Альянсу. Стандарти, продемонстровані сьогодні в дії, стосувалися ухвалення рішень, тактичних дій, ураження цілей тощо. У заняттях взяли участь військовослужбовці країн-членів НАТО, з якими ми не тільки навчаємося, а й аналізуємо результати та підбиваємо підсумки, — повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак під час спілкування з представниками засобів масової інформації 26 травня на загальновійськовому полігоні міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів на Рівненщині, де завершилися інструкторсько-методичні заняття (ІМЗ) щодо порядку застосування військ (сил) в операціях, їхньої підтримки та всебічного забезпечення.

Фото управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.