Про це повідомляє інформагенція Defense Express.

Нині триває етап попередніх випробувань, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Вони є необхідною умовою для проведення вже державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва. Деталі поки що залишаються втаємниченими.

Нагадаємо, ще в грудні Міноборони повідомило про виконання контракту чеською компанією Excalibur Army на постачання великої партії боєприпасів 155-го калібру для проведення випробувань САУ «Богдана». Випробування гаубиці були заблоковані понад рік через непорозуміння між Міноборони та головним виконавцем дослідно-конструкторської роботи — ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування»...

На початку травня на рівненському полігоні завершила випробування в інтересах ЗС України чеська самохідна гаубиця Dana-M2 152-го калібру. Під час випробувань іноземна САУ пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями.

Також у Міністерстві оборони розглядають можливість закупівлі польських САУ Krab 155-го калібру з перспективою налагодити виробництво вітчизняних самохідних гаубиць на гусеничному ходу. Вони мають замінити в ЗСУ радянські САУ 2С1 «Гвоздика» та 2С3 «Акація».

Артилерійські системи 2А36 «Гіацинт-Б», 2А65 «Мста-Б», 2С19 «Мста-С», 2С5 «Гіацинт-С» поступово мають замінити на самохідні гаубиці 155-го калібру на колісному шасі, поінформував наприкінці 2020 року начальник Ракетних військ та артилерії ЗС України.