У Києві, у рамках поглиблення двостороннього американсько-українського стратегічного діалогу, Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак зустрівся з президентом фонду «Потомак» (Вашингтон, О.К.) доктором Філіпом Карбером, професором Джорджтаунського університету, провідним експертом США у галузі оборони з питань національної і міжнародної безпеки.

Під час зустрічі сторони обговорили безпекову ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил, військово-політичну ситуацію поблизу кордонів України в контексті триваючої збройної агресії РФ та загострення небезпеки на україно-білоруському кордоні напередодні спільних військово-штабних навчань РФ та Білорусі «Захід-2021» й спричинених цим викликів для світового співтовариства — США та країн-членів НАТО.

Доктор Філіп Карбер наголосив, що вражений тим, як за останні сім років захисту України від збройної агресії РФ ЗС України наростили прогрес у реформуванні та трансформації відповідно до стандартів НАТО.

— За час російсько-української війни Україна зазнала докорінних змін у ЗС, які завдяки бойовому досвіду особового складу перетворилися на одне з найбоєздатніших військ, — наголосив доктор Філіп Карбер. — На Заході високо цінують досвід українських військових.

Сторони обговорили подальші кроки щодо системної підтримки ЗС України з боку США в обстоюванні державної незалежності та територіальної цілісності за допомогою поглиблення механізмів консультативно-дорадчої та матеріально-технічної допомоги. Україна є одним із ключових партнерів НАТО і відіграє вирішальну роль у підтриманні миру та стабільності у Європі.

Під час зустрічі Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак також розповів про подальшу трансформацію системи управління та зв’язку ЗС України за стандартами НАТО за технічно-дорадчої допомоги США.

Також доктор Філіп Карбер звернув увагу генерал-полковника Руслана Хомчака на необхідність розширення каналів комунікації та донесення актуальної інформації до євроатлантичної, зокрема американської, експертної аудиторії та суспільства загалом про актуальний стан на лінії розмежування сторін у районі Операції об’єднаних сил, заходи реформування ЗС України й набуття ними нових оперативних та технічних спроможностей, переозброєння, процеси запровадження стандартів НАТО у повсякденну діяльність українського війська. Він додав, що це сприятиме глибшому усвідомленню міжнародним співтовариством, що їхня майбутня безпека залежить і від України, і від того, наскільки ефективно ЗС України зможуть протистояти зростаючій загрозі з боку Росії.

Президент фонду «Потомак» доктор Філіп Карбер зазначив, що Росія нині намагається вчинити акт реваншизму, тобто прагне змінити порядок, який склався в Європі після часів холодної війни, і з цією метою продовжує вдаватися до інформаційної, кібернетичної, політичної та гібридної агресії.

Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.

Фото управління зв’язків  з громадськістю Збройних Сил України.