Його головним організатором стала Міжгірська ОТГ (голова Василь Щур), до якої доєдналися Пилипецька (Віталій Пиринець), Колочавська (Василь Худинець) та Синевирська (Іван Чуп).

Розпочалося дійство після завершення недільних богослужінь у церквах. Під протяжні звуки трембіт — вічних супутниць вівчарів — та мелодії веселих музик воно взяло старт у селищі Міжгір’я. Сформована святкова колона, на чолі якої були вершники на конях, набираючи хід центральною вулицею, здійснила зупинки біля визначних місць — пам’ятників Тарасові Шевченку, Василю Гренджі-Донському, загиблим у Другій світовій війні воїнам та афганцям з покладанням корзин з квітами.

А біля «зеленої» візитівки Міжгір’я — велетенського дуба, вік котрого вже давним-давно сягнув за півтисячоліття, як завжди, у колі танцює іскрометна коломийка.

Простора крутосхиляста поляна під високою горою Кам’янка вщент заповнена місцевим і приїжджим людом. Ще не почалася офіційна частина відкриття свята, а воно вже набрало темп: крамарі з усіх усюд, розмістивши обіч асфальтної стежки-змійки торгові лавки, жваво пропонують продукцію на різні смаки. Впереміж них гостинно запрошують і старости верховинських сіл до своїх накритих столів, на яких теж багатство — насамперед сир, бринза, вурда, гриби...
...І ось з театралізованої сцени, відлунюючись далеко в горах, звучать позивні свята — урочисто величаво виконується музична композиція «Привітальна Міжгірщини», символічно сповіщаючи про те, що глибинка святкує, радо скликає до себе гостей, поважає найдавніше ремесло, пишаючись тим, що красному вівчарському роду й тепер немає переводу.

Під час теплих промов, зокрема голови облдержадміністрації Анатолія Полоскова, голови Міжгірської ОТГ Василя Щура, підкреслюється важлива значимість цього свята, яка полягає у глибокій повазі до трудівників полонин, котрі заслуговують найкращих компліментів не лише за звитяжну працю, а й справжню мужність, на яку їх просто неба постійно екзаменують всілякі суворі погодні та природні умови. Щира подяка вівчарям адресувалася і за те, що вони виготовляють делікатесний і екологічно чистий сир. По праці, як кажуть, честь: кращим з кращих трудівників полонин було вручено бензопили за сумлінний труд і вагомий внесок у розвиток тваринництва в області.

Апогеєм урочистостей на поляні стає запалення ватри головою ОДА Анатолієм Полосковим (на знімку). Велика частка правди є у народному твердженні, що це багаття біля нехитромудрого житла-колиби гріє не лише тіло вівчарів, а й їхні серця та душі, надійно служить за яскраво блимаюче світло під час ночівель просто неба.

Передусім цікавинкою дійства стає доїння овець та кіз у кошарі, майстер-клас приготування сиру й вурди. Як-не-як, а кожен ґазда бажає похвалитися своїм білосніжним «колобком», лагідно виплеканим у коновці-діжці.

Вабило зір море сувенірів, привертали увагу тематичні виставки, зокрема Національного природного парку «Синевир» (директор — депутат обласної ради Микола Дербак), професійного ліцею (Василь Маринець).

А скільки веселих забав було для дітей і дорослих завдяки організаторам вівчарських фестин! І все-таки, здавалося, найулюбленішим видом для них була їзда верхи на коні. Що не кажи, а неперевершено захоплююче видовище!

Величчю свята, безумовно, стали музики та співаки, які чарували численних глядачів своїми виступами. Особливо виділялися своєю віртуозністю запальні троїсті музики, запрошуючи до танцю.

Фото надано Василем Пилипчинцем і прес-службою ОДА.