На знімку: у лікарні дівчинку назвали Надія, як акушерку, яка першою прийняла її на свої руки.

Жінка, яка її народила, вже через три години після пологів втекла з лікарні. Розшукати її не вдалося. Днями вона сама з’явилася в лікарню і стала вимагати повернути дитину.

Як тепер довести, що немовля — її донька? Перед пологами жінка назвала вигадані прізвище, адресу проживання та номери телефонів... Чому за фактом залишення дитини поліція не відкрила кримінальне провадження?

Породілля в масці

У цій історії багато загадкових обставин. Почалася вона 17 квітня о 4-й ранку у Гайсинській райлікарні, а тепер, у червні, отримала несподіване продовження. Медики, які чергували тоді у пологовому відділенні, почули крик за вікном. Вибігли на вулицю, побачили вагітну у супроводі чоловіка. Обоє просили про допомогу, повторювали, що у жінки почалися перейми. Її провели у відділення. Чоловік сказав, що йде до машини за документами, але так і не повернувся.

З розповіді пацієнтки медики зрозуміли, що вона їде до родичів у селище Брацлав на Вінниччині. Добираються з Києва. Жінка при надії. У дорозі відчула, що можуть початися пологи. Тому зупинилися в Гайсині біля лікарні.

Маску не знімала навіть під час пологів. Через три години після появи на світ дитини породіллю перевели у палату. Вона попросилася в душ. Насправді залишила лікарню, і більше її ніхто не бачив.

Стали розшукувати за київською адресою, яку назвала лікарям. З’ясувалося, що людина з названим прізвищем там не проживає. Так само і з телефонами.

— У деяких жінок може виявлятися післяпологова депресія, — розповідає завідувач пологового відділення Гайсинської райлікарні Олександр Стародуб. — Один з її виявів полягає в тому, що жінка може залишити дитину, а потім повернутися за нею. Але ж тут ще до пологів пацієнтка надала неправдиві дані про себе.

Має право забрати немовля, але...

Дитина народилася здоровою. Дівчинку стали доглядати всім відділенням. Небайдужі люди передавали в лікарню харчі, одяг, підгузки... Жінку розшукувала поліція, однак безрезультатно.

Тим часом з’явилося чимало охочих удочерити дівчинку. Закон дозволяє розпочинати процедуру усиновлення тільки через три місяці після народження. Протягом цього часу мати може повернутися і забрати залишене немовля. Так роз’яснювали у Службі у справах дітей претендентам на усиновлення. Якби мати залишила письмову відмову від дитини, тоді її одразу могли б передати новим батькам, які очікують черги на усиновлення. Але жінка ні усно, ні письмово не повідомляла про відмову. Натомість через півтора місяці сама прийшла в лікарню з вимогою: «Віддайте мою дитину!»

Олександр Стародуб розповів: жінка стверджувала, що це вона народила і залишила дитину, а тепер прийшла забрати її. Повторювала, що має на це право.

Звинувачувала лікарів, що ті віддали дитину у сиротинець. Мовляв, не мали на це права. Казала, що немовля мало залишатися в лікарні. Жодних пояснень не хотіла чути. Їй казали, що долею покинутої дитини опікуються не лікарі. Закон не дає їм такого права. Для цього у державі створено спеціальні служби.

Запитую у пана Олександра, чи впізнали медики у відвідувачці ту жінку, в якої приймали пологи.

— У день її приходу чергувала інша зміна, — каже лікар. — Але суть не в тому. Не наша компетенція повертати матері залишену дитину. Тому й направили її у Службу у справах дітей. Зрештою, пацієнтки з таким прізвищем у нас не було. Вона ж називала себе іншим прізвищем. То про що мова?..

«Уважно стежила»

Побувала жінка також у офіцера ювенальної поліції Наталії Гудими. Дізналася, де та проживає і приїхала додому. Спершу зателефонувала. Офіцер відповіла на дзвінок і сказала, що перебуває у відпустці. Незважаючи на це, невдовзі біля її воріт зупинилася «дев’ятка». З машини вийшла жінка з дівчиною і хлопцем. Сказала, що це її старша дочка, якій уже 18 років. Загалом у неї четверо дітей. Хлопець — її племінник.

Під час розмови наголошувала, що їй треба терміново забрати дитину. Просила допомогти в цьому поліцейську. Навіть навколішки ставала... Тільки сліз при цьому в очах не було видно. Материнський інстинкт не так мав би виявлятися. Жінки це відчувають без слів. У випадку з несподіваною гостею такого не можна сказати.

Звичайно, її запитували, чому вона після пологів залишила дитину? Чому обманом пішла з лікарні? Чому назвала неправдиві адресу і телефон? У відповідь жінка говорила багато, однак з її слів так і не вдалося зрозуміти щось конкретне.

Зате повідомила, що уважно стежила за всією інформацією, котра з’являлася в ЗМІ, стосовно неї і її дитини. Дивно таке чути, чи не так? Знати, що твою кровинку влаштовують у сиротинець, що її доглядають чужі люди, і при цьому... спостерігати.

Офіцер ювенальної поліції каже, що дівчинка росте здоровою, набирає необхідну вагу... Тільки без материнського тепла і ласки.

Доводити через суд

Залишене немовля влаштовували у дитбудинок за рішенням Служби у справах дітей Гайсинської РДА. Голова адміністрації Людмила Головашич розповіла, що жінці мали розписати на папері, як їй діяти покроково, щоб повернути дитину.

Суд має встановити, чи її це дитина, чи ні. Ймовірно, доведеться проходити експертизу ДНК.

Нині у Гайсині дві Служби у справах дітей. Одна — при райдержадміністрації, інша — при міськраді. Однак ні в першій, ні в другій жінка не з’являлася. Принаймні так пояснили Таїса Науменко, яка очолює районну службу, і Ольга Грабовенко, керівниця міської служби.

Точку зору стосовно ситуації висловила Тетяна Дорош, керівниця обласної Служби у справах дітей. За її словами, повернути дитину матері має той орган опіки, який вилучав дитину і влаштовував у дитбудинок. Процедура передбачена чинним законодавством.

Однак це відбувається згідно з вимогами закону. По-перше, мати зобов’язана довести, що це її дитина, а вона є її біологічною мамою; по-друге, мають відповідати встановленим вимогам житлово-побутові умови, в яких проживатиме немовля.

Крім того, працівники органу опіки час від часу перевірятимуть за місцем проживання дитини, як здійснюють за нею догляд.

Кримінал чи ні?

Законом не передбачена кримінальна відповідальність за те, що мама залишила дитину у лікарні після пологів, стверджує прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. Тому кримінальне провадження за цим фактом не відкривали.

Однак поліцейські розшукували жінку. Щоправда, безуспішно. За інформацією співрозмовниці, сім’я в цієї жінки благополучна, забезпечена, є чоловік, виховують четверо дітей.

Залишається загадкою: чому жінка народжувала дитину у такий спосіб, чому вдалася до обману, а через півтора місяці раптом виявила бажання забрати немовля? Причому зробити це хоче швидко. Ладна й заплатити, тільки б швидше взяти на руки дитя...

Вінницька область.

Скрін з телесюжету Суспільне: Вінниця.