І це буде вже другий візит Анн Лінде до нашої держави з початку шведського головування в ОБСЄ. В МЗС України наголошують, що це підтверджує пріоритетну увагу Швеції до питання припинення збройної агресії РФ проти нашої держави. 

Серед головних тем переговорів -- безпекова ситуація на тимчасово окупованих територіях України, зусилля з політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, діяльність СММ ОБСЄ в Україні, свобода судноплавства в Азовському та Чорному морях. Тож учора Анн Лінде розпочала робочу поїздку в район проведення операції Об’єднаних сил  з відвідування Маріуполя. 

Під час перебування у ДП «Маріупольський морський торговельний порт» Анн Лінде  (на знімку) разом із супроводжуючими її українськими урядовцями обговорили тему свободи судноплавства в Чорному та Азовському морях.

Від квітня цього року Російська Федерація оголосила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн. Це завдає серйозних збитків українським портам на Азові та економіці загалом.

Керівництво маріупольського порту поінформувало про стан і проблеми в роботі, особливо після початку російської агресії і обмеження проходу Керченською протокою.

Заступник міністра оборони України та командир тактичної групи «Маріуполь» розповіли учасникам делегації ОБСЄ про безпекову ситуацію в Азовському морі та про заходи зі зміцнення берегової оборони.

Під час спільного обговорення питань наголошувалося, що Швеція є давнім партнером України, який підтримує прагнення нашої країни до відновлення територіальної цілісності. Головування Швеції в ОБСЄ дає змогу підняти на новий рівень питання, пов'язані з російською агресією.

«Дякую пані Лінде та нашим європейським партнерам за щире прагнення допомогти Україні. Вірю, що спільними зусиллями ми зможемо мінімізувати вплив протизаконних дій Російської Федерації», -- зазначив голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.

У програмі робочого візиту Анн Лінде і відвідання разом із керівництвом МЗС України зони проведення операції Об’єднаних сил. 

Владислав ЛЕОШКО.

Фото зі сторінки у Твіттері Анн ЛІНДЕ.