Про це йшлося під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, на якому учора, в межах підготовки до другого читання, розглядали поправки до проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти (№ 4629-1), поданого низкою народних депутатів на чолі з Сергієм Бабаком, Сергієм Колебошиним та Юлією Гришиною.

У квітні документ ухвалили в першому читанні. Законопроект вийшов таким компромісним, що, за словами заступника голови комітету Сергія Колебошина, у ньому подекуди вже йдеться не так про реформу освіти, як про логіку децентралізаційних процесів та повноваження територіальних громад.

Асоціація міст України виступила категорично проти заборони утворювати в складі ліцеїв дошкільні підрозділи, що на засіданні комітету підтвердила її аналітикиня Тетяна Куценко. Не погоджується Асоціація і зі збільшенням вимог до наповнюваності ліцейних класів. Натомість, за словами Сергія Колебошина, такі норми підтримують і профільне міністерство, і місцеві департаменти освіти.

«Я категорично проти того, щоб дошкільні заклади були у складі ліцею», — наголосив голова комітету Сергій Бабак, адже це шкодить навчальному і виховному процесам. Якщо громада в змозі відкрити ліцей на 600 дітей, то збудувати чи відкрити садок вона теж цілком спроможна. На думку експертів, подібні компроміси можуть зруйнувати саму ідею формування старшої профільної школи.

На засіданні комітету розглянули також два законопроекти, присвячені боротьбі з академічною недоброчесністю. Законопроект № 5461 про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності за авторством низки народних депутатів на чолі з Інною Совсун та Юлією Гришиною визначає, що передача або посередництво при передачі автором (авторами) академічного твору або його частини третій особі для подальшого використання цією особою як автором є порушенням академічної доброчесності. Альтернативний документ — проект закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо посилення відповідальності за порушення принципів академічної доброчесності (№ 5461-1) внесено низкою парламентаріїв на чолі з Олександром Лукашевим. Він спрямований на боротьбу зі «споживачами», а не «надавачами» таких послуг і визначає як порушення академічної доброчесності тільки подання чужих академічних текстів як своїх власних.

Після обговорення комітет рекомендував парламенту ухвалити законопроект № 5461 за результатами першого читання за основу і відхилити альтернативний йому документ.