«В основі цієї «дорожньої карти» лежать такі ключові принципи: економічна свобода, національна безпека, верховенство права, людський розвиток, ефективне урядування. Не випадково ці принципи збігаються з ключовими цінностями ЄС та НАТО. Адже європейська та євроатлантична інтеграція пронизує усі урядові реформи», — наголосив Д. Шмигаль. На основі цих принципів усі реформи в нашій країні об’єднано в п’ять блоків: фінансово-економічний; національної безпеки й оборони; забезпечення верховенства права та боротьби із корупцією; розвиток людського капіталу; ефективне врядування.

Системна робота, спрямована на забезпечення сприятливого бізнес-середовища, в Україні, зокрема, здійснюється шляхом реалізації політики дерегуляції, зазначив Прем’єр-міністр. Невдовзі при Кабінеті Міністрів планується створити Інститут уповноваженого з дерегуляції та максимально спрощувати всі дозвільні процедури й можливі обмеження для бізнесу, повідомив він. І наголосив: протягом останніх чотирьох років у межах дерегуляції переглянуто понад 6,5 тисячі актів регуляторного характеру на предмет їх законності та актуальності, скасовано майже 1 200 неактуальних нормативно-правових актів, які негативно впливали на бізнес-клімат у країні. Це дало можливість зменшити витрати суб’єктів господарювання в середньому по різних сферах економічної діяльності до двох мільярдів гривень на рік.

Реформа корпоративного управління, приватизація неефективних державних підприємств та діджиталізація — це вагомі кроки в боротьбі держави з тіньовою економікою. Д. Шмигаль зауважив, що велику роль у подоланні тіньової економіки виконують реформа судової системи, а також розбудова інфраструктури антикорупційних органів.

Глава уряду наголосив, що Україна націлена на продовження активної співпраці з ЄС у питанні «промислового безвізу». «Ми стали на крок ближчими до цієї мети. Ми отримали перший звіт експертів місії ЄС з високою позитивною оцінкою щодо відповідності нашої нормативно-законодавчої бази законодавству ЄС», — сказав він. А Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте під час свого виступу відзначила, що Україна має найамбітнішу Угоду про асоціацію з ЄС. «Для її впровадження потрібно докласти зусиль, оскільки це забезпечить процвітання України й тісніші зв’язки з Європою. Це також відкриває шлях до того, щоб Україна одного дня, який не за горами, таки стала членом ЄС. Я дуже хочу побачити цей день — це те, що обрали для себе українці, і це те, чого вони заслуговують», — наголосила Інгріда Шимоніте.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль зазначив, що ключові досягнення в реалізації реформ в Україні стали можливими завдяки, зокрема, тісній співпраці з міжнародними партнерами. «Уряд України націлений на нарощування темпів євроінтеграційних та євроатлантичних реформ. Переконаний, що конференція сприятиме кращому розумінню реформ в Україні та пріоритезації допомоги, яка необхідна Україні», — резюмував Денис Шмигаль.

У IV Конференції з питань реформ в Україні, зокрема, взяли участь Прем’єр-міністр Литовської Республіки Інгріда Шимоніте, Виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде, представники урядів, інституцій ЄС та НАТО, інших міжнародних організацій, представники бізнесу та громадянського суспільства. Денис Шмигаль зазначив, що конференція зібрала друзів і партнерів України, та висловив вдячність Литовській Республіці за організацію події, якій передували ґрунтовна підготовка та низка важливих міжнародних заходів з обговорення порядку денного реформ в Україні.

Вл. інф.

Фото kmu.gov.ua