Під час регіонального форуму.

У ньому взяли участь народні депутати, представники центральних та місцевих органів державної влади, керівники 52 територіальних громад Миколаївщини. Область чи не перша в країні розпочала таку серйозну інформаційно-просвітницьку акцію із роз’яснення проблемних питань, які виникають у зв’язку із прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (№ 1423).

Як зазначила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, такий масштабний захід вирішили провести для того, щоб роз’яснити представникам громад нові законодавчі ініціативи стосовно ринку землі.

«Оскільки з 1 липня на території України почав діяти ринок землі, важливим питанням є проведення з цього приводу інформаційної кампанії на місцях. Ми підготували 15 панельних дискусій, аби представники громад мали можливість детальніше ознайомитися з механізмами роботи ринку землі та поставити запитання, що їх хвилюють. Хочу наголосити, що ринок землі в жодному разі не зобов’язує нікого продавати або купувати землю. На сьогодні — це насамперед можливість для кожного українця не просто володіти землею, а й вільно нею розпоряджатися. Крім того, територіальні громади вже мають можливість спрямовувати кошти від землекористування на власний розвиток, що є абсолютно правильним рішенням, оскільки тільки вони знають, як найкраще організувати власне життя», — пояснила Ганна Замазєєва.

Питання, які розглядалися на цьому заході, викликали великий інтерес у голів територіальних громад області. Саме в них накопичилося чимало запитань до керівництва області, представників центральних органів влади, інших державних структур.

Про новації земельного законодавства та про те, як вони вплинуть на територіальні громади, про особливості електронних земельних торгів розповіли представники інвестиційної платформи Land Clab, що мають досвід роботи в Держгеокадастрі України, Олександр Колотілін та Денис Башлик. Про взаємодію податкових органів з територіальними громадами доповів начальник ГУ ДФС у Миколаївській області Дмитро Прокоф’єв. Пропозицію звертатися до нього із земельних питань та проблем під час формування бюджетів висунув народний депутата України Олександр Пасічний.

Великий інтерес у присутніх на форумі викликав виступ голови Державної екологічної інспекції України Андрія Мальованного. Він розповів про особливості державного екологічного контролю за поводженням з відходами та про налагодження комунікацій з територіальними громадами. Узагалі, тема налагодження комунікації з громадами стала чи не найголовнішою на форумі. Голови територіальних громад отримали відповіді на хвилюючі їх запитання, всі присутні одержали безліч корисної інформації та нових знань, налагодили взаємну співпрацю, окреслили перспективи розвитку земельних відносин у Миколаївській області.

Миколаївська область.

Фото з доступних джерел.