Юрій Бойко, Петро Порошенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч.

П’ята сесія Верховної Ради дев’ятого скликання видалася доволі напруженою. На цьому наголосив глава парламенту Дмитро Разумков під час Погоджувальної ради на початку останнього сесійного тижня.

«Хочу подякувати за роботу, яку ми всі виконували, незважаючи на те, що починали свою діяльність фактично в черговий локдаун, — сказав очільник законодавчого органу влади. — Не озираючись на політичну складову, робота була достатньо ефективною.

Ми знаходили в собі сили приймати правильні рішення, ті законопроекти та постанови, які дійсно допомагали українському суспільству і нашим громадянам проходити всі виклики, пов’язані з COVID-19, — починаючи зі змін до бюджету і аж до різних соціальних законопроектів».

На цей тиждень виноситься багато резонансних питань, наголосив Голова Верховної Ради. Зокрема, три ухвалені парламентом закони повернулися із вето Президента і їх розглянуть найближчим часом. Один із них, який стосується Вищої кваліфікаційної комісії суддів, містив дві неузгоджені правки, профільний комітет уже розглянув це питання. «Його винесуть в сесійну залу одним із перших на цьому тижні для того, щоб продемонструвати, що ми рухаємося в напрямку реальної судової реформи, — сказав Д. Разумков. — Фактично, одразу буде й другий крок — законопроекти №№ 5068, 5069. Сподіваюся, ми конструктивно підходитимемо до їх розгляду для того, щоб не затягувати процес, але зробити ці закони кращими за допомогою поправок та пропозицій». Будуть на цьому тижні й закони, пов’язані із підтримкою бізнесу, індустріальних парків та інші законопроекти, спрямовані на підтримку різних галузей, в яких ми можемо бути конкурентоспроможними за межами нашої країни.

Д. Разумков прокоментував і скандал за участю народного депутата, який кермував у нетверезому стані та скоїв ДТП. «Закон має бути один для всіх і мені дуже шкода, що нині в українському законодавстві немає норми, яка дійсно могла би очищати Верховну Раду від таких вчинків і дій таких колег, — сказав він. — Нам треба попрацювати в цьому плані й, можливо, внести відповідні зміни. Паралельно всім нагадую, що кримінальна відповідальність і рішення суду щодо кримінального вироку є підставою для того, щоб народний депутат втратив свій мандат. Нас обирали люди. Давайте діяти так, щоб було не соромно дивитися їм в очі ані на округах, ані під час відпочинку. Тому в період відпусток кожен нехай думає, що він робить, щоб не червоніла вся Верховна Рада і в цілому влада. Тому що ми всі тут влада».

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук привітав сусідню Молдову із проведенням демократичних позачергових парламентських виборів. «За попередніми даними, проросійські сили отримують там нищівний удар і це означає, що в Молдови все вдалося і ми висловлюємо підтримку народу цієї країни, — сказав він. — Окрім цього, у Президента Майї Санду є всі перспективи сформувати парламентську монобільшість і це вже буде другий приклад на пострадянському просторі». Р. Стефанчук також поінформував, що минулого тижня спільно з Президентом та урядовцями брав участь у конференції у Вільнюсі, яка була присвячена питанням просування України шляхом реформ. Усі учасники цього заходу надзвичайно схвально оцінюють роботу парламенту за двома основними напрямами — судова та антикорупційна реформи. «Прийняття законів — це важливий, але далеко не кінцевий етап трансформації країни, — зазначив він. — Далі виникне питання імплементації цих положень. Уряд, Президент і ми всі повинні консолідувати цю роботу, щоб те, що ми прийняли, стало реальною частиною розвитку нашої держави». Р. Стефанчук також підкреслив, що всі зміни потрібні не Європейському Союзу та НАТО, а передусім нам самим. Він також зауважив: незважаючи на те, що цього тижня п’ята сесія Верховної Ради закриється, на парламентаріїв ще чекає щонайменше урочисте засідання 24 серпня та принаймні одне позачергове засідання для ухвалення нагальних для країни питань. І звернувся до голів профільних комітетів з проханням відстежити та проаналізувати, як виконується план законопроектних робіт, за яким Верховна Рада працює ось уже півроку.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила, що ребрендингом проекту «Відкрита Рада» передбачається, що парламент регулярно та публічно звітуватиме перед громадянами про свою діяльність. Відтак, вона теж звернулася до представників комітетів з проханням оперативно підготувати і оприлюднити у відкритому доступі звіти про свою роботу за результатами поточної сесії. «У цьому контексті я підтримую керівництво парламенту та голову фракції «Батьківщина» Юлію Тимошенко, які подали законодавчі ініціативи щодо необхідності подальшого удосконалення процесу планування законопроектної роботи, а також справедливого формування порядку денного пленарних засідань за пропорційним принципом відповідно до кількості складу депутатських фракцій», — зауважила О. Кондратюк. Вона акцентувала: Кабмін провалює план законопроектних робіт на 2021 рік за окремими напрямами. У червні уряд схвалив нову програму дій, але цього сесійного тижня на порядку денному парламенту розгляд цього питання не стоїть, наголосила заступниця глави законодавчого органу влади. Отож уряд і далі працюватиме без жодного парламентського контролю та підзвітності перед Верховною Радою та суспільства, наголосила вона.

Ярослав Железняк, Сергій Соболєв, Олександр Корнієнко.

Представник фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко зауважив, що монобільшість у цілому задоволена тим, як пройшла п’ята сесія. «Більшість із тих реформ, які ми планували завершити або просунути, вдалося зрушити з місця, — сказав він. — Передусім це земельна реформа і ми дякуємо всім, хто підтримував нас у залі. Інфраструктура для запуску земельної реформи майже повністю створена. Залишилося питання фінансового забезпечення наших фермерів, але сподіваюся на добру волю колег, які дозволять нам у вересні оперативно проголосувати відповідний законопроект». Водночас, цього тижня народні депутати мають намір дати старт важливій реформі корпоративного управління та розглянути низку інших важливих документів.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко зауважив, що коли парламент дев’ятого скликання починав свою роботу, йому довіряли 60 відсотків громадян, а нині цей показник упав до семи відсотків. На думку парламентарія — це сталося тому, що законодавчий орган влади дистанціювався від проблем, які реально турбують народ. Серед ключових питань він назвав — мир на Донбасі, зменшення тарифів, підтримка медичної сфери. Політична сила, яку представляє Ю. Бойко, в останній сесійний тиждень пропонує прийняти постанову про зменшення комунальних тарифів, вирішити ситуацію із фінансуванням медичної сфери, зосередитися на тому, щоб скасувати наказ Мін’юсту про можливість заморожувати кошти на банківських рахунках людей, які мають комунальну заборгованість.

Петро Порошенко від «Європейської солідарності» нагадав, що в ці дні триває «судилище над бойовим генералом, організатором оборони Маріуполя Ігорем Павловським». Водночас, парламентарій звернув увагу на те, що підвищення пенсій в нашій країні перенесли із липня на жовтень, а індексація не проводиться взагалі. Тарифи вже зараз зросли більш як на 60 відсотків. Відтак, політична сила, яку представляє П. Порошенко, пропонує частину грошей, передбачених на фінансування програми «Велике будівництво», перерахувати на збільшення субсидій. Політик також зауважив, що наближається річниця зриву так званої «операції вагнерівців». «Мені точно є що доповісти тимчасовій слідчій комісії, — зазначив П. Порошенко. — І я із задоволенням поспілкуюся із членами ТСК. Але ця комісія — це лише політклуб двох фракцій».

Сергій Соболєв від фракції «Батьківщина» говорив про права опозиції. Його однопартійці запропонували до порядку денного 29 питань, які стосуються тарифної політики, виправлення аграрної та судової реформ та низки інших сфер. Зокрема, С. Соболєв звернув увагу на законопроект, який врегульовує питання із визначенням фізичних та юридичних осіб на окупованій території. Мовляв, його вдев’яте знімають із розгляду. Усі ініціативи, які б дозволили виправити ситуацію в країні й відтермінувати до проведення референдуму розпродаж земель сільськогосподарського призначення, просто не потрапляють у порядок денний.

Ярослав Железняк, підбиваючи підсумки сесії, нагадав про закони, спрямовані на відкриття ринку землі, про зняття з посади міністра, який саботував вакцинацію, а також усе, що було зроблено для старту «Кримської платформи». «Пишаюся тим, що фракція «Голос» виконала 43 відсотки своїх обіцянок, — зауважив Я. Железняк. — Але передусім дякую всім, хто підтримував ініціативи, які вносили мої колеги». Фракція «Голос» підтримуватиме всі законопроекти, спрямовані на завершення судової реформи, зазначив її очільник. І закликав підтримати законопроект про медичний канабіс, який мають намір винести на позачергове засідання.

Тарас Батенко, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» зауважив, що в поточному порядку денному відсутні законопроекти, спрямовані на зростання підприємництва та розвиток виробництва. За його словами, відсутні також документи, які допоможуть запустити відновлення економіки та створити нові робочі місця для наших громадян. Натомість є багато питань, які ще не готові до розгляду, але вже включено до порядку денного. «Ми переконані, що проблему безробіття необхідно вирішувати якнайшвидше, адже втрата роботи — це трагедія для родин, це відплив професійних кадрів. Тому уряд повинен невідкладно розробити нову стратегію стимулювання зайнятості», — зауважив Т. Батенко.

Голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч акцентував на важливості пільги на електроенергію. Навіть профільний міністр не може чітко відповісти на запитання по те, скільки ця пільга працюватиме, каже парламентарій. Якими будуть тарифи на газ — поки що теж незрозуміло. За таких умов особливої ваги набуває питання призначення субсидій. Цьогоріч за призначенням пільг звернулося майже 368 тисяч домогосподарств і лише 172 тисячі їх отримали, інформує О. Кулініч. Потрібно прибирати людський фактор між отримувачем субсидій і чиновником, переконаний він, тож уряду є над чим працювати.

Підбиваючи підсумки виступів представників фракцій, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зауважив, що всі будуть не проти заслухати Прем’єр-міністра під час години запитань до уряду. «Багато питань накопичилося і нам треба розуміти, як планує діяти уряд в літні місяці», — зауважив глава парламенту.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.