Про це під час конференції з питань реформ в Україні у Вільнюсі заявив міністр оборони України Андрій Таран, передає Укрінформ.

«Ми вдалися до певних кроків зі встановлення систем попередження для контролю над ситуацією на морі, під водою, у повітрі, але треба рухатися до подальшої допомоги з боку НАТО. Ми зможемо надати штаб-квартирі НАТО інформацію, скажімо так, для зростання спроможності діяти й спостерігати країнам Альянсу на території України. Також важливе спільне отримання інформації, яку можна використовувати проти російської агресії», — зазначив міністр.

Крім того, очільник оборонного відомства нагадав, що Росія використовує окуповані території як полігон для випробувань своїх новітніх розробок озброєння й військової техніки, тому він закликав міжнародних партнерів надавати Україні новітні зразки засобів радіоелектронної боротьби, щоб перевірити їхні можливості в протистоянні російським розробкам.

«Росія використовує війну на Донбасі як полігон для тестування нових зразків озброєння, радіоелектронної боротьби, боротьби із системами комунікації. І ми отримуємо зразки засобів комунікації із Заходу, які її пригнічують. Також існують тактичні комплекси й системи для збору тактичної інформації, даних про частоти, які використовуються у криптографії, організації секретних ліній комунікацій. Це також перевірка, наскільки корисні такі системи проти тих засобів комунікації, які ми закуповуємо у західних країн. Тобто електронна боротьба тестується також. Ми запрошуємо вас надавати нам нові системи для того, щоб протестувати їхні можливості у боротьбі з російськими системами РЕБ у сучасній війні», — сказав Таран.