На початку заходу т. в. о. командувача повітряного командування «Центр» Повітряних сил ЗС України, начальник Васильківського гарнізону, генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко (на знімку вгорі) зазначив, що такі теми, як зв’язки з громадськістю, підвищення медіаграмотності та дотримання прав військовослужбовців, тісно пов’язані між собою.

Він як командир із великим досвідом навів багато прикладів «бойових дій» в Інтернеті та порівняв їх зі справжніми бойовими діями. У своєму виступі Анатолій Кривоножко наголосив на важливості проактивної комунікації, донесення об’єктивної інформації.

— Більшість із вас мають підлеглий особовий склад. Найефективніший шлях для уникнення можливої дискредитації вас як начальників — постійна робота командирів усіх ланок, зокрема сержантського складу, й постійне спілкування з підлеглими: більшість проблемних питань мають вирішуватися на рівні підрозділу чи військової частини, — розповів присутнім генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко.

Продовжуючи тему, начальник управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України полковник Богдан Сеник у своїй лекції докладніше зупинився на питаннях зовнішньої комунікації в умовах гібридної війни, навів приклади ефективних медіа-кейсів та оперативного реагування командирів на негативні виклики упродовж  «золотої години». Сума цих дій впливає на збереження та підвищення іміджу ЗС України. Також він продемонстрував фото- та відеоінформаційні матеріали щодо ключових аспектів комунікації в соціальних мережах та у мережі Інтернет загалом.

Представники громадської організації «Ліга офіцерів», яка з 2002 року займається практичними питаннями демократичного контролю над ЗС України, офіцери запасу Володимир Лукічов та Тимофій Нікітюк ознайомили присутніх зі збірником «Основні права військовослужбовців». Цей посібник в електронному вигляді розміщений на офіційних веб-сайтах МО України та ЗС України та вже завантажений десятками тисяч військовослужбовців.

Володимир Лукічов у своєму виступі наголосив, що вирішення всіх проблемних питань, які виникають, потрібно починати у підрозділах зі своїми командирами та направляти процес у конструктивне русло.

Несвоєчасне реагування на проблеми військовослужбовців впливає на моральний дух окремого військовослужбовця та підрозділу в цілому.

Тимофій Нікітюк підтримав свого колегу та зазначив, що основним джерелом негативної інформації є військовослужбовці, які не знайшли розв’язання своїх проблем у підрозділах, але разом із правами військовослужбовці мають обов’язки, які повинні неухильно виконувати.

Управління зв’язків з громадськістю ЗС України.

Фото управління зв’язків з громадськістю ЗС України.