На цьому наголосив народний депутат Іван Крулько («Батьківщина») на форумі «Карпати-30», де обговорили актуальні проблеми гірських територій Українських Карпат, перспективи і напрями розвитку до 2030 року, спроможність громад і транснаціональні проекти співпраці тощо.

Зокрема, на форумі обмінялися думками про транскордонне співробітництво, що дає змогу фінансувати різні проекти — від культури до екології і бізнесу — за рахунок місцевих бюджетів та коштів Євросоюзу. Також зачепили питання туризму, доходи від якого через пандемію істотно впали не лише в Україні, а й у світі.

Парламентарій порушив питання Державної програми про розвиток Карпатського регіону, яка затверджена Указом Президента, але на неї не виділяють кошти. (До речі, торік Іван Крулько пропонував профінансувати цю програму на 400 мільйонів гривень. Але пропозиція не була підтримана більшістю).

Проблеми в гірських населених пунктах є в кожній країні, ми тут не унікальні, через важке транспортне сполучення, проблеми з доступом до всієї інфраструктури, соціальні питання. Нам є куди рухатись з усіх цих питань і напрямів, переконаний народний обранець.

«За останні роки є певні покращення щодо дорожньої інфраструктури, але треба ще й створювати можливості для розвитку новостворених ОТГ. Бо субвенція для ОТГ знята як така, на ОТГ покладено величезні обов’язки і водночас у них дуже мало прав», — підкреслив Іван Крулько і резюмував: треба стимулювати розвиток територій і зацікавлювати серйозних інвесторів, які створюватимуть нові робочі місця. Щоб закарпатці не виїжджали за кордон у пошуках роботи, а працювали в себе вдома за достойну зарплату.