Чергову сесію Івано-Франківської обласної ради депутати розпочали з розгляду низки звернень до органів центральної влади. Серед них — до Прем’єр-міністра про передачу облрадам повноважень щодо надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення.

«Відповідно до статті 13 Конституції, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності українського народу. Від їх імені права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією. Для забезпечення екологічно збалансованого природокористування, підвищення рівня суспільної екологічної свідомості, досягнення гармонії взаємодії суспільства і природи та розв’язання екологічних проблем самоврядування потребує не тільки фінансових ресурсів, але й дієвих інструментів для їх вирішення. Адже фінансування заходів з охорони навколишнього природного середовища здійснюється здебільшого за рахунок місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, фондів охорони навколишнього природного середовища. Тому й звертаємося до уряду з приводу надання облрадам повноважень щодо надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення», — йдеться у зверненні.

Звернення зачитав перший заступник голови облради Василь Гладій, котрий зауважив, що в Кодексі України про надра, в законодавстві про місцеве самоврядування, в постановах уряду визначено відповідні повноваження обласних рад. Питання попередньо розглянули на засіданні постійної комісії облради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, тож депутати підтримали документ на сесії.

«Важливо щоб громади брали участь у контролі за розробкою надр, — наголосив депутат Андрій Іваськів. — Бо відомі численні випадки, як інвестори неякісно та неефективно використовували природні багатства. А місцеві бюджети недоотримували кошти з оренди. Потрібне соціальне партнерство. Іще одна важлива умова: щоб підприємства-розробники реєстрували свою діяльність на цій території, офіційно оформлювали працівників та через сплату податків вносили свою лепту в розвиток громад».

Загалом на сьомій сесії депутати розглянули низку важливих питань, зокрема, щодо виконання обласного бюджету за І квартал та про внесення змін до цього документа на поточний рік. Затвердили звіти про виконання регіональних програм тощо.

У роботі сесії взяли участь народні депутати, керівники облдержадміністрації, структур та управлінь ОДА, підприємств та організацій області.

Івано-Франківська область.