Про це розповів «Голосу України» перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко (на знімку).

За час роботи п’ятої сесії Верховної Ради народні депутати встигли розглянути 700 законопроектів, 170 із них ухвалили в цілому та 110 прийняли за основу.

«Попри коронавірус та численні намагання заблокувати ухвалення важливих для країни законів із боку опозиційних фракцій парламентській більшості вдалося підтримати низку системних реформ», — вважає голова політичної партії «Слуга народу».

Серед найважливіших досягнень він на-звав створення Бюро економічної безпеки: це позбавить СБУ не-властивих функцій боротьби з економічними злочинами, а також повернення кримінальної відповідальності чиновників за брехню в деклараціях та ухвалення законів з реформування судочинства, зокрема, закону про Вищу кваліфікаційну комісію та Вищу раду правосуддя.

Важливим та значним кроком уперед голова політичної партії «Слуга народу» називає земельну реформу, яка дає змогу передавати державні землі за межами населених пунктів до власності місцевих громад та запроваджує електронні земельні аукціони. Не менш значущим став ухвалений закон про народовладдя, який дає можливість українцям за власною ініціативою розв’язувати ключові проблеми суспільства на всеукраїнському референдумі.

Характерною рисою п’ятої сесії став так званий «поправковий спам» — тисячі правок, які гальмують розгляд та ухвалення важливих законопроектів. Як відповідь на це монобільшість використовувала механізм позачергових засідань, на яких розглядалися невідкладні питання.

«Тисячі безглуздих правок, які вносять представники опозиції, в абсолютній більшості не мають законодавчого сенсу. Єдина їхня мета — це блокувати ухвалення законопроекту та унеможливити розгляд інших важливих для країни питань. Але ми навчилися відповідати на цей виклик: проходимо «поправковий спам» відповідно до процедури, а інші важливі питання розглядаємо на позачергових засіданнях. Тож попри неконструктивний політичний спротив парламент працює та ухвалює потрібні країні закони», — констатує Олександр Корнієнко.