То невже міжнародні партнери України таки достукалися, і поблажливе ставлення до рейдерства, як до рудимента азійщини, в нас минає?

А натомість приходить розуміння, що саме через недолугу судову систему та рейдерські захоплення сільгоспугідь, фермерських господарств, успішних компаній в Україну категорично перестає заходити зовнішній інвестор. Бо саме іноземні компанії дедалі частіше стають об’єктами рейдерства на загальному економічному безриб’ї.

Що ж, наскільки серйозним є ставлення влади до цієї задавненої проблеми, якраз продемонструє імплементація Закону №3774 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству». Поки що Верховна Рада лише прийняла його в першому читанні. Тож у рейдерів попереду ще як мінімум два безхмарні місяці, впродовж яких порядний бізнес, як коні Висоцького, бігатиме понад урвищем по краю.

Не кожен закон протягує довше за тих, хто його протягує

Тож з’ясуймо, як саме збираються боротися з тотальним рейдерством в Україні, де зав’язані й олігархи, й політики, й криміналітет.

Як свідчить цей законопроект, після внесення поправок буде посилено відповідальність за таке: найперше, за незаконні дії з документами на перерахунок, а також платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грішми через обладнання для їх виготовлення. Це каратиметься штрафом від п’яти до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (НМДГ) — аж до 85 000 — 170 000 гривень, або ж позбавленням волі до трьох років.

Наступне посилення зони відповідальності за підробку документів, які подаються для проведення держреєстрації юридичних та фізичних осіб — підприємців. Штраф від п’яти до десяти тисяч НМДГ, тобто ті самі 85 000 —
170 000 гривень, або ж арешт на термін від трьох до шести місяців, чи обмеження волі до трьох років. Тут теж штрафи зростають у 10 разів.

Під нові жорсткіші санкції потрапляє і протидія господарській діяльності, це стаття 206 ККУ. Штрафи за завдану шкоду підприємствам чи бізнесам в особливо великих розмірах відтак сягатимуть 340 000 — 680 000 гривень. А надалі передбачено ще й кримінальну відповідальність на термін від 5 до 10 років з позбавленням права займати відповідні посади.

Дорожчими стануть і наслідки рейдерства та незаконне заволодіння майном підприємства чи організації — тут штрафи сягатимуть 51 000 — 170 000 гривень, з можливим терміном ув’язнення до трьох років та обмеженням займатися відповідною діяльністю.

Покарання наставатиме і за доведення до банкрутства з суттєвими збитками як державі, так і кредитору — 85 000 — 170 000 гривень штрафу чи від 3 до 5 років за ґратами. А також за шахрайські дії з фінансовими ресурсами, підробку реєстраційних документів при виготовленні цінних паперів, підробку документів, печаток, штампів, бланків, їх збут чи використання серед зацікавлених у злочині осіб, використання підробленого документа з метою заволодіння чужим майном чи набуття права на нього.

Каратиметься жорстоко і службове підроблення та незаконне використання торговельної марки із завданням значних збитків, бездіяльність нотаріусів, які ухилятимуться від передачі документів діловодства в державний нотаріальний архів, псування документів та їх знищення чи приховування.

Майже за всіма пунктами доповненого законопроекту передбачено штрафи аж до найвищих — від 136 000 до 204 000 гривень, і майже за кожну таку дію встановлено кримінальну відповідальність.

Хто думкою багатіє

Отже, виходячи з того, що рейдерство в Україні рясніє буйним цвітом, стало ремеслом, котрим навіть вихваляються як успішним бізнесом, можна сподіватися, що після імплементації закону №3774 у юридичну практику держава несказанно розбагатіє. Поверне собі обличчя правової на міжнародному рівні, припинить сотні локальних майнових війн, значна частина яких навіть пов’язана з кровопролиттям.

Але знову ж умова — «якщо». Бо в те, що це буде чітко зреалізовано на практиці, не вірять ані юристи, ані нотаріуси, котрі звикли працювати в хмарному середовищі. Всупереч упевненості Президента в успіху реформ, вони переконані, що попит і далі диктуватиме пропозицію.

На користь цього свідчать і останні новини з рейдерських фронтів. Причому, як акцентують деякі ЗМІ, дві найрезонансніші з них пов’язані з батьківщиною Президента — Дніпропетровською областю.

Перша історія стосується сільгоспфірми «Агросвіт», яка має прямі договори з понад 400 звичайними пайовиками. Ну і вирощувала б собі пшеницю, кукурудзу та інші культури на благо держави і людей, так ні. Бо на неї, схоже, накинув оком зять відомого там авторитета Михайла К. А це для фірми погана історія. Компанія вже зазнає шалених збитків, а за такої візитівки тих, хто зацікавився «Агросвітом», ані правоохоронці, ані місцева влада нічим не зарадять. Схоже, і не збираються.

І хоча тут ситуація майже патова, вона все ж не така катастрофічна, як інша у тій самій області.

Підстанцію рік ремонтують

Навіть незважаючи на те, що постраждалим себе номінує канадський підприємець, а скандал уже вийшов на міжнародний рівень, цивілізованого вирішення конфліктної ситуації і в цій, іншій, історії не проглядається.

А все почалося з того, як зазначає сайт «5.ua», що безпечний канадський інвестор за 11 мільйонів євро побудував на Дніпропетровщині сонячну електростанцію і був змушений під’єднати її до електромереж феросплавного заводу. Але невдовзі СЕС банально від’єднали від електромережі без жодних на те підстав, пославшись на ремонт підстанції на території заводу. Він триває вже рік!

Зараз канадська компанія «TIU-Канада» в судах бореться за право працювати в Нікополі, і хоча справа резонансна, така, що підриває діловий імідж України, в їхню перемогу мало хто вірить. Тим більш, в Інтернеті пройшла інформація, що канадському інвестору вже пропонували за копійки продати сонячну електростанцію.

Не допомогло «TIU-Канада» і втручання канадського уряду, представники якого під час візиту нашого Президента до Канади прямо сказали йому про необхідність покращення інвестиційного клімату в Україні та захисту інвестора саме на прикладі конфлікту між «TIU-Канада» і Нікопольським заводом феросплавів.

Ця «інтелектуальна рейдерська атака», як її влучно назвав народний депутат Іван Шинкаренко, відбувається навіть після того, як на конференції у Торонто Президент заявив про пріоритетність розвитку зеленої енергетики і подякував саме компанії Майкла Юрковича за роботу в Україні, давши доручення представникам української сторони розібратися. Та, схоже, українська сторона це «проїхала», а збитки підприємця вже сягнули двох мільйонів євро. Але в компанії все ж дуже сподіваються на тверду позицію Володимира Зеленського в конфлікті канадського бізнесмена з потужним олігархом, який стоїть за цим конфліктом, пише biz.nv.ua.

Зараз справу за позовом оператора СЕС — ТОВ «Екотехнік Нікополь» розглядає Північний апеляційний господарський суд Києва, але чи доб’ються позивачі правди там?

І від цитрусових буває печія

Чорт ногу зламає і в іншій, пов’язаній з дніпропетровськими, історією.

Йдеться про претензію Геннадія Корбана на відомий і дуже розкручений бренд «Цитрус» — магазини з продажу гаджетів та іншої електроніки.

Як зазначає інформагентство УНІАН, зараз «Цитрус» через суд оскаржує буцімто незаконне входження Геннадія Корбана до складу учасників компанії. Та обурюється тим, що Корбан на своїй сторінці у Фейсбуці піддавав сумніву їхню ділову репутацію.

У компанії стверджують, що Геннадій Корбан ніколи не отримував заявлену частку в 50% у «Цитрусі». А в рамках судового розгляду його адвокат надав лише договір корпоративного управління про те, що Корбан керує 50% компанії ЗТ-Інвест. А вона до групи компанії «Цитрус» не належить. Тому всі заяви про купівлю 50% «Цитрусу» фейкові, стверджують у компанії. У тому числі, й щодо проведення ним глибокого аналізу та аудиту компанії. Це зайві рухи, кажуть там, оскільки, нещодавно самі провели міжнародний аудит «Цитрусу». В компанії взагалі вважають, що за цим виразно прозирають далекоглядні плани, аж до рейдерського захоплення.

Чого насправді добивається пан Корбан — буде видно згодом, але ЗМІ вже пишуть, що без протекції у владних кабінетах такі рухи апріорі неможливі. Цю думку підсилює і те, що на подібні справи нема жодної офіційної реакції центральної влади. Тож і тут сподіваються на антирейдерський закон і особисто Президента.

Рейдери vs академіків

Недавно в «Голосі України» ми писали про те, як рейдери віроломно захопили унікальний, європейського значення дослідний полігон НААН у селі Чабани під Києвом. Причому після численних звернень у всі можливі та неможливі інстанції — від уряду, Верховної Ради, Генпрокуратури, СБУ, САП і НАБУ про те, що захоплення наукових земель за підтримки «тітушок» розгортається, кримінальне провадження розпочали... проти науковців. А поки справу слухає Антикорупційний суд, на захопленій землі вже аврально зведено шикарну багатоповерхівку. На запит народного депутата Георгія Мазурашу прокуратура повідомила, що за цим фактом розпочате кримінальне провадження. Що ж, перелік бенефіціарів та власників квартир у домі може бути дуже цікавим.

Це ще одна ілюстрація до того, яких масштабів набуло в Україні рейдерство — цей будяк юридичної системи України з потужною кореневою системою, і до того, яким важливим є закон, покликаний покласти цьому край.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.