Дуже символічно, адже першопричиною вторгнення було знищення терористичного угрупування «Аль-Каїда» та руху «Талібан», який його захищав. «Ця війна стала найдовшим військовим конфліктом за участі США в історії. Американська армія перебуває в Афганістані вже близько 20 років», — повідомляє інформаційна агенція ВВС.

Незважаючи на те, що президент США Джо Байден вважає, що афганська армія впорається і без американської підтримки (він посилається на кількість військових, яких в Афганістані вчетверо більше, ніж у талібів), прогнози міжнародних аналітиків зовсім не втішні. З огляду на останні події, опозиційне угрупування проявляє дедалі більшу агресію і натиск, з яким афганці не можуть дати ради.

Нагадаємо, що війна між Афганістаном і радикальним ісламістським рухом «Талібан» розпочалася 2015-го і триває вже понад шість років. Нині Талібан намагається скористатися виведенням військових сил США і НАТО та відвоювати колишній вплив. На початку липня цього року більше тисячі військових армії Афганістану змушені були переховуватися на території Таджикистану, аби врятуватися після боїв з талібами. Це вже не перший випадок, коли афганським військовим довелося тікати до сусідньої країни.

На сьогоднішній день, радикальний ісламістський рух вже контролює більшу частину території Афганістану, а також контрольно-пропускні пункти на кордонах з Іраном та Туркменістаном. 9 липня сили «Талібану» напали на афганське місто Кандагар, другий за кількістю населення, але його вдалося захистити.

Вл. інф.