Постанову підтримали понад 300 народних депутатів, а проти висловився лише один. Отже, тепер за 38 кілометрів від фактично окупованого Росією Донецька розташовується Нью-Йорк — у минулому німецька колонія, заснована 1892 року, коли Донецьк ще називався Юзівкою, а їхнім спільним губернським адміністративним центром був Катеринослав (нинішній Дніпро).
1951 року, за холодної війни та гострого протистояння між СРСР та США під час Корейської війни, Указом Президії Верховної Ради УРСР селище Нью-Йорк Дзержинського району Сталінської області (вражаюча топоніміка) було перейменовано на Новгородське.

Повернення Україною населеному пункту історичної назви, яка нагадує про внесок німецьких поселенців у розвиток Донецького басейну та глибинні зв’язки сходу України з європейською та світовою цивілізацією, спонукає згадати ще одну цікаву та маловідому сторінку «історії з геогра-
фією». Цього разу — півдня України.

Ідеться про село Ставки Вознесенського району Миколаївської області, яке до 1946 року мало назву Ватерлоо — на честь всесвітньо відомого міста у Бельгії. Як і донецький Нью-Йорк, засноване німецькими колоністами, із 1833 року село отримало свою назву у зв’язку з увічненням пам’яті про перемогу в битві під Ватерлоо країн антинаполеонівської коаліції (Росія, Швеція, Англія, Австрія, Пруссія, Іспанія, Португалія).

У ХІХ столітті Російська імперія, на відміну від сталінського СРСР та нинішньої РФ, не протиставляла себе Заходу.

Одночасно таку само назву було присвоєно низці населених пунктів на територіях союзників Росії на інших континентах, серед яких відомий своїм університетом Ватерлоо у канадській провінції Онтаріо, міста у трьох штатах США, в Південній Австралії, Новій Зеландії та ін.

У бельгійському Ватерлоо є музей, в одній із зал якого розміщено велику карту світу, де червоними світловими позначками виділено міста і селища з назвою Ватерлоо. Спираючись на архівні матеріали, 2009 року Посольство України в Бельгії домоглося від керівництва музею зміни експозиції, що дало змогу представити Україну серед держав, на території яких була географічна назва Ватерлоо.

Залишається повернути славетне історичне ім’я українському селу на півдні країни.

Як з’ясувалося, керівництво Веселинівської ОТГ Вознесенського району Миколаївської області, а також Український інститут національної пам’яті позитивно налаштовані щодо цієї пропозиції. Водночас вирішальна роль, безумовно, належить жителям села Ставки, які могли б висунути відповідну ініціативу.

Наявність на сучасній географічній карті України назви Ватерлоо сприятиме ствердженню історичної приналежності не лише сходу, а й півдня нашої держави до світової та європейської цивілізацій.

Повернення селу Ставки назви Ватерлоо здатне привернути до цієї події увагу української громадськості, вітчизняних та зарубіжних засобів масової інформації, дипломатичних установ Бельгії та інших країн. Своєю чергою це сприятиме розв’язанню соціально-економічних проблем мешканців села, Веселинівської ОТГ та Вознесенського району загалом, зокрема, за рахунок урізноманітнення туристичної привабливості місцевості, де розташовані унікальні природні комплекси.

До того ж сільська рада та об’єднана територіальна громада отримають слушні підстави для встановлення та розвитку зв’язків із громадою бельгійського міста Ватерлоо, а також із населеними пунктами, які носять таку само назву й розташовані в Канаді, США та інших країнах.

Євген БЕРШЕДА,член-кореспондент НАН України, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Бельгії (2008—2010 роки).