Вони вирішили передати на баланс області проектно-кошторисну документацію з будівництв автодороги на ділянці від вулиці Кайдацької до траси Київ—Луганськ—Ізварине. Об’єкт потрібен для завершення об’їзної дороги, яка з’єднує Криворізьке шосе й Кайдацький міст. Роботи виконуватимуть за рахунок обласного бюджету.

«Це дуже великий проект, який тривалий час перебував у законсервованому стані. Це перший наш крок до будівництва повномасштабного обхідного шляху для великовантажного транспорту — щоб вантажівки не розбивали дороги міста», — вважає міський голова Борис Філатов.

Також проголосували за виділення компенсації жителям 54 будинків на встановлення індивідуального опалення. У цих будинках уже є внутрішньодомові котельні, які досягли граничного строку експлуатації й вимагають капітального ремонту. Будівлі від’єднують від системи центрального опалення.

За новими державними будівельними нормами, котельні повинні виноситися за межі будівель — це означає значні капіталовкладення. Водночас у жителів цих будинків велика заборгованість за спожиті послуги: за рік вона становить майже 28 мільйонів гривень.

Думка

«Незважаючи на те, що місто все ще не має права екологічного контролю, міськрада шукає важелі впливу. Практику обрано, можливо, своєрідну, але дієву. Це рішення покаже рівень екологічної свідомості підприємств. Наша логіка дуже проста: для всіх підприємств у Дніпрі повинні бути єдині умови», — заявив Борис Філатов.

Усі без винятку жителі отримають дозвільні документи на встановлення індивідуального опалення і проектну документацію. Тим, хто не має заборгованостей за теплопостачання, з міського бюджету виділять компенсацію, яка дасть змогу покрити видатки на встановлення індивідуального опалення. А ті, хто не платив вчасно, отримають тільки всі необхідні документи.

Прийняте рішення, яке зобов’язує майже шістсот підприємств, установ і організацій, діяльність яких призводить або може призвести до погіршення стану атмосферного повітря, поверхневих або підземних вод до кінця року встановити спеціальні станції моніторингу атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон і стану стічних вод у каналізаційні мережі міста. Станції приєднають до електричних мереж і системи ситуаційного відеоспостереження міста. У разі порушення строків встановлення таких станцій підприємства можуть відключати від мереж водовідводу.

Офіційно

«Відповідно до чинних норм, з 1 січня наступного року оподатковуванню підлягатиме більшість трикімнатних квартир на території міста, які заселені задовго до введення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це може обурити громадян і призвести до соціальної напруженості між жителями міста, міською радою, податковими органами. Розв’язання проблеми можливе шляхом впровадження на законодавчому рівні пільгової площі для квартир на рівні 85 квадратних метрів», — йдеться у зверненні.

Депутати розширили перелік тимчасових громадських робіт у центрах зайнятості. Додали санітарні роботи в лікарнях, скошування трави, обрізку дерев, ремонт огородження, фарбування лавочок, догляд за важкохворими, прибирання приміщень, миття міжповерхових сходів і вікон, виконання підсобних робіт різного характеру. Це дасть змогу залучити до робіт, які оплачуються з міського бюджету, більше жінок.

Депутати звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики із проханням вирішити питання про внесення змін у Податковий кодекс України.

Крім того, міськрада затвердила меморандум про співробітництво з Асоціацією міст України. Згідно з документом, у школах повинні впровадити сучасні електронні освітні ресурси (проект «Цифровий прорив»), продовжать спільними зусиллями реалізовувати концепцію Нової української школи, розбудовувати STEM-освіту і дистанційну освіту. Крім того, Асоціація міст України й міська рада залучатимуть педагогів до національних і міжнародних проектів, співпрацюватимуть стосовно розвитку інклюзивного навчання у школах і дитсадках.

Дніпропетровська область.