З листопада 2021 року Україна, яка офіційно не є членом Євросоюзу, впродовж року головуватиме в макрорегіональній ініціативі «Стратегія ЄС для Дунайського регіону» (ЄСДР) — однієї із чотирьох діючих нині. До реалізації Стратегії залучено 14 країн Дунайського басейну. З боку України найактивнішу участь беруть області, що входять у Дунай-Карпатський регіон (крім Одеської) — Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька (їх загальна площа 68100 квадратних кілометрів).

Ураховуючи виняткову важливість із погляду соціально-економічних і політичних перспектив виконання почесної місії головування України, очільник Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький узяв участь у проведенні круглого столу за темою «Впровадження оновленої державної регіональної політики на прикладі Одеського регіону».

Цей захід був організований Міністерством розвитку громад і територій України, і участь у роботі круглого столу взяли заступники міністра Іван Лукеря та Ігор Корхов.

— Починаючи з 2006 року із прийняттям Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів» розпочалося стратегічне планування регіонального розвитку, тобто розробка на державному рівні — державних стратегій регіонального розвитку, на регіональному рівні — регіональних стратегічних документів. Стратегії розвитку Одеської області на певний період розроблялися й затверджувалися вже кілька разів: уперше — на період до 2015 року, потім — в 2020 році та на 2021—2027 роки, — зазначив Сергій Гриневецький, відкриваючи захід.

Голова Одеської ОДА визначив основні проблемні питання регіонального рівня, які потребують комплексного і за можливості якнайшвидшого вирішення. Зокрема: поглиблення вивчення питання демографічної кризи; високий рівень неофіційної та нестабільної зайнятості й еміграція кваліфікованих і молодих працівників; непродуктивна регіональна економіка з низькими темпами впровадження інновацій; неефективність і значна зношеність наявної економічної інфраструктури й систем життєзабезпечення; кризові явища екологічного характеру, як природного (зміни клімату), так і антропогенного (виснаження природних ресурсів, нераціональне використанням територій, втрата біорозмаїття, неналежне поводження з відходами тощо) походження. А також неврегульованість стану забудови історичних місць і територій об’єктів всесвітньої спадщини, що має руйнівні наслідки; недосконалий механізм розподілу й використання фінансових ресурсів, неефективне використання бюджетних грошей і таке інше.

Як стратегічні пріоритети у стратегії регіонального розвитку на середньострокову перспективу до 2027 року з урахуванням пріоритетів Державної стратегії Сергій Гриневецький визначив такі позиції: втілення принципу «У центрі уваги — людина»; екологічна й техногенна безпека; забезпечення інфраструктурного розвитку й туристсько-культурного середовища; створення ефективного економічного простору; формування на основі інновацій експортно орієнтованої харчової індустрії.

Відзначимо, що знаковими для Одеської області проектами, частина з яких може бути реалізована в рамках програми Президента України «Велике будівництво», є будівництво автомобільної дороги в обхід села Паланка (Республіка Молдова), повітряної лінії електропередачі потужністю 330 кВ «Новоодеська—Арциз», що забезпечить енергонезалежність Українського Придунав’я від Республіки Молдова; проведення робіт із запобігання руйнуванню дамби Хаджибейського лиману і проїжджої частини автомобільної дороги в обхід Одеси; комплексне вирішення проблемних екологічних питань одеських лиманів — не тільки Куяльницького та Хаджибейського, а також Тилігульського та Аджалицького, Шаболатського, що створюють єдину природну систему, яка відчуває антропогенне навантаження, що систематично зростає; реконструкція зрошувальних систем Нижнього Дністра в Одеській області й відновлення належного режиму меліорації; розробка проекту (включаючи техніко-економічне обґрунтування) будівництва автомобільного мосту через Дністровський лиман з його наступною реалізацією; відновлення функціонування міжнародного аеропорту «Ізмаїл».

Нині саме участь і головування України в Стратегії ЕСДР надає Одеській області небувалі перспективи для комплексної реалізації зазначених регіональних і місцевих ініціатив стратегічного характеру, водночас ефективність цього цілком залежить від тісного постійного співробітництва та взаємодії у різних напрямах на всіх рівнях.

Дослівно

Голова Одеської ОДА Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ: 
«За всіх часів якісне планування було і є одним з головних чинників успішної реалізації поставлених завдань і сталого розвитку громад і регіону. Постала потреба розробки в кожній територіальній громаді власних стратегічних документів, погодження їх зі стратегічними принципами близько- і середньострокової перспективи регіонального та загальнодержавного розвитку. Дуже важливо, щоб кожна територіальна громада мала чіткий і зрозумілий план розвитку на перспективу, що дасть змогу реалізовувати потенціал громад і важливі для розвитку проекти. Саме оновлена державна регіональна політика, основні принципи якої наведено в законопроекті № 5323, передбачає впровадження трирівневої системи стратегічного планування держава—регіон—суспільство».

Одеська область.