Це головне національне свято в 1996 році було скасоване Олександром Лукашенком, але опозиція і білоруський народ щороку продовжують його вшановувати. Цього дня 1990 року було ухвалено Декларацію про державний суверенітет Білорусі.

З нагоди свята біля пам’ятника Тарасу Шевченку навпроти червоного корпусу університету відбувся віче-концерт, у якому звучали пісні білоруською та українською мовами. У заході брали участь громадські діячі, співаки, музиканти, літератори.

Водночас у самій Білорусі продовжуються репресії проти незгодних з режимом Олександра Лукашенка, а також тих, хто може завдати йому шкоди.

Так, днями «Радіо Свобода» повідомило про зникнення диспетчера «Белаеронавігації» Олега Галегова, котрий, імовірно, вів переговори з пілотами літака Ryanair, на борту якого перебував колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич, пише видання «Наша Нiва» з посиланням на джерела. Галегов працював у «Белаеронавігації» щонайменше з 2010 року. За даними видання, на початку липня після відпустки він повинен був вийти на зміну за заздалегідь затвердженим розкладом, але на роботі не з’явився.