У Всесвітній організації охорони здоров’я згодні з висновками незалежної комісії про те, що під час пандемії не було належного рівня міжнародної солідарності й швидкого обміну даними про патогени, зразками, ресурсами, технологіями та інструментами боротьби, в тому числі вакцинами.

В організації підтримують ідею провести спеціальну сесію і ухвалити політичну декларацію, спрямовану на те, щоб у майбутньому запобігти переростанню спалахів інфекційних захворювань в катастрофи.

Про це заявив представник ВООЗ Майк Райан, виступаючи від імені глави Організації в Генасамблеї ООН на засіданні, присвяченому обговоренню доповіді Незалежної комісії з оцінки готовності до пандемії. Члени комісії дійшли висновку, що пандемії COVID-19, яка донині є всесвітньою бідою, можна було б запобігти.

Незалежна комісія була створена генеральним директором ВООЗ за дорученням Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я. У її складі 13 експертів, у тому числі колишня президентка Ліберії Еллен Джонсон-Серліф і колишня прем’єрка Нової Зеландії та екс-глава Програми розвитку ООН Хелен Кларк.

У своїх висновках члени комісії заявили, що лютий 2020 року, коли держави могли й повинні були вжити заходів для боротьби з вірусом і попередження пандемії, став «місяцем втрачених можливостей». Вони вказали на помилки, які призвели до пандемії таких масштабів, і запропонували «нову міжнародну систему, здатну забезпечити належну підготовленість до подібних спалахів інфекційних захворювань у майбутньому», повідомляє Центр новин ООН.